Toiduvalik võib mõjutada haiguse raskust

PM Tervis
Copy
Teravili. Pilt on illustratiivne.
Teravili. Pilt on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Sydney ülikooli teadlaste uuringus ilmnes, et töödeldud toidu asemel teraviljapõhist toitu krõbistavad hiired elavad gripiinfektsiooni suurema tõenäosusega üle.

Viimastel aastatel on meditsiiniteadlased esitanud tõendeid, et toitumisel on haigusest paranemisel suurem roll, kui seni on arvatud. Mõnes uuringus on ilmnenud, et söögi toitainete- ja kaloritihedus omab olulist rolli selles, kui raskelt haigust põetakse. Ajakirjas Cell Reports ilmunud uue uuringu käigus leiti tõendeid, mis viitavad sellele, et toidu muud omadused võivad samuti mängida rolli haigusest paranemisel, vähemalt hiirtel.

Teadurid uurisid, kuidas imetajad, nagu hiired, võitlevad gripiinfektsioonidega. Kahele hiirterühmale anti erinevat sööki, mida peeti toiteväärtuselt samaväärseks. Täpsemalt anti ühele rühmale peamiselt teraviljast koosnevat toitu ja teisele söödeti kõrge töötlusastmega dieeti.

Mõlemad rühmad nakatati gripiviirusega ja neid hoiti haigestunult samal dieedil, mida neile kohaldati juba enne nakatumist. Kõik need, keda toideti ülitöödeldud toiduga, surid. Samuti ilmnes, et kõrgelt töödeldud dieedi peal olnud hiired ei olnud suutnud taastada haiguse tõttu kaotatud kaalu. Kõik teraviljapõhisel dieedil olnud hiired hakkasid kaalu taastama 10 päeva jooksul pärast nakatumist ja kõik nad paranesid.

Teadlased märgivad, et erinevus suremuses ei olnud tingitud immuunvastuse erinevustest, vaid hoopis taastumisprobleemidest. Nad märgivad, et kõrgelt töödeldud toiduga dieedil olevad hiired sõid vähem kui need, kellele anti teravilja, ja said vähem toitaineid. Ka nende kehatemperatuur oli madalam. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles