Kaalu tõustes suurenevad rasvarakud ja see toob kaasa ohtliku muutuse

PM Tervis
Copy
Arvutijoonistus inimese valgetest rasvarakkudest.
Arvutijoonistus inimese valgetest rasvarakkudest. Foto: shutterstock.com

Kui kaalus võetakse juurde, suurenevad kehas rasvarakud. Nii et äärmiselt rasvunud inimestel on need rasvarakud oluliselt suurenenud. Müncheni tehnikaülikooli (TUM) teadlased suutsid näidata, kuidas suurenenud rasvarakud võivad põhjustada ainevahetushaigusi. Samuti töötasid nad välja mitteinvasiivsed uurimismeetodid inimese rasvarakkude suuruse määramiseks.

Rasvumist võivad põhjustada paljud asjad: geneetiline eelsoodumus, ebatervislik toitumine, vähene liikumine, aeglane ainevahetus, vaimse tervise häired või teatud ravimite kasutamine. Rasvunud inimesed ei koge sageli mitte ainult ühiskonna häbimärgistamist, nad kannatavad tõenäoliselt ka madalama elukvaliteedi ja suurema sekundaarsete haiguste riski all. Neil on näiteks 2. tüübi diabeedi, südame-veresoonkonnahaiguste ja mitmesuguste vähivormide suurem esinemissagedus.

Aga miks suureneb kaalus juurde võttes ka kalduvus haigestuda? Dr Julius Honecker ja professor Hans Hauner toitumismeditsiini õppetoolist uurisid seda lähemalt.

Kuigi seos ülekaalu ja haigustele vastuvõtlikkuse vahel on juba ammu teada, siis rasvarakkude suuruse tähtsusest teame vähem. Meeskond suutis nüüd näidata, et geeniekspressioon – mil määral geneetilist teavet kasutatakse – rasvkoes on seotud rasvarakkude suurusega ja et geeniekspressiooni muutused suurenenud rasvarakkudes põhjustavad tõenäoliselt metaboolsete haiguste arengut, vahendab Müncheni tehnikaülikool.

«Suured rasvarakud on muutunud ainevahetusega ja soodustavad muu hulgas 2. tüübi diabeedi ja südame-veresoonkonnahaiguste teket,» ütleb professor Hauner. «See on oluline tõend selle kohta, et rasvarakkude funktsioon varieerub sõltuvalt nende suurusest.»

Rakud hakkavad energia tarbimise asemel seda talletama

Et teha kindlaks, kuidas geeniekspressioon sõltub rasvarakkude suurusest, rühmitas meeskond adipotsüüdid – suured ümmargused rasvarakud – vastavalt nende suurusele ja järjestas nende RNA. Tulemus oli selge: «Adipotsüütide hüpertroofia väljendub mitokondriaalses funktsioonis ja rasvhapete ainevahetuses osalevate geenide muutunud ekspressioonis,» selgitab dr Honecker.

Üksikasjalikud analüüsid näitavad, et transkriptoom – kõigi RNA molekulide kogum rakus – muutus energiat tarbivast energiat salvestavaks ja põletikuliseks. Väga ülekaaluliste inimeste rakkudel on suurenenud kalduvus energiat salvestada ja põletikku soodustada, mis omakorda soodustab juba mainitud haigusi.

Diagnostika ilma operatsioonita

Otsides võimalusi patsientide rasvarakkude suuruse lihtsamaks ja ilma biopsiata uurimiseks, töötati välja ja viimistleti mitteinvasiivse magnetresonantsspektroskoopia (MRS) meetod. See võimaldas ka rasvkoe rasvhapete koostise põhjalikku analüüsi ja esimest korda loodi virtuaalse rasvkoe biopsia kontseptsioon, ilma et oleks vaja väikest protseduuri koe eemaldamiseks.

Nende täiustatud diagnostiliste meetoditega, mida kasutatakse rasvkoe koostise määramiseks, saab edaspidi ainevahetushaigusi paremini ja varem diagnoosida. «Selles uuringus oli meie jaoks rähtis luua paremad meetodid rasvarakkude suuruse ja rasvhapete koostise samaaegseks mõõtmiseks kehas,» ütleb professor Dimitrios Karampinos. «See avab täiesti uued perspektiivid, võimaldades meil tulevikus kiiresti ja ohutult tuvastada rasvkoes peituvaid riske.»

Uuring avaldatati ajakirjas eBioMedicine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles