Millised sümptomid võivad viidata pikale Covidile?

PM Tervis
Copy
Pika Covidi ühe tunnusena on kirjeldatud lihasvalu.
Pika Covidi ühe tunnusena on kirjeldatud lihasvalu. Foto: Shutterstock

Ida-Anglia ülikooli uute uuringute kohaselt kogevad ülekaalulised naised tõenäolisemalt pika Covidi sümptomeid, vahendab Medical News Today.

Uus uuring on üks suurimaid pika Covidi kohta Ühendkuningriigis. See näitas, et kõrgem kehamassiindeks (KMI) on seotud kõnealuse haigusseisundiga ja naistel on suurem tõenäosus pika Covidi tekkeks kui meestel.

«Pikk Covid on keeruline seisund, mis areneb Covidi ajal või pärast seda, ja selleks loetakse, kui sümptomid kestavad kauem kui 12 nädalat,» ütles professor Vassilios Vassiliou Ida-Anglia ülikooli Norwichi meditsiinikoolist.

«Arvatakse, et Ühendkuningriigis kannatab pika Covidi käes veidi üle kahe miljoni inimese ja see mõjutab inimesi erineval viisil. Kõige levinumate sümptomite hulka kuuluvad õhupuudus, köha, südamepekslemine, peavalud ja tugev väsimus.

Teised sümptomid võivad hõlmata valu või pigistustunnet rinnus, «ajuudu», unetust, pearinglust, liigesevalu, depressiooni ja ärevust, tinnitust, isutust, peavalu ja lõhna- või maitsetundlikkuse muutusi.»

Teadurid soovisid välja selgitada, millised tegurid võivad muuta inimesed pika Covidi tekkele vastuvõtlikuks.

Uurimisrühm küsitles Norfolki patsiente, kes andsid 2020. aastal positiivse Covidi PCR-testi. Kokku 1487 inimest osales veebiküsitluses, milles päriti pikaajalise Covidi sümptomite kohta, nagu õhupuudus, valu rinnus, väsimus, mäluprobleemid ja ärevus.

Nad leidsid, et enam kui pooltel osalejatest (774) esines vähemalt üks pikaajalise Covidi sümptom, mis näitab kõrget levimust.

Järgmisena uurisid nad osalejate meditsiinilisi dokumente, et näha, millised tegurid võisid aidata kaasa haigusseisundi tekkele.

Arvesse võeti selliseid tegureid nagu kehamassiindeks, sugu, ravimite kasutamine, haigusseisundid ja kas nad elasid ebasoodsas piirkonnas.

Uuritavatel oli Vassiliou sõnul palju uusi sümptomeid, mida enne Covid-nakkust ei esinenud.

«Huvitaval kombel avastasime, et naistel oli pikaajalise Covidi sümptomid rohkem kui meestel. Samuti leidsime, et kõrgem kehamassindeks oli seotud pikaajalise Covidiga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles