Teadlased avastasid, mis aitab ära hoida liigeseprobleeme

PM Tervis
Copy
Liigesevalu põhjustav reumatoidartriit.
Liigesevalu põhjustav reumatoidartriit. Foto: Shutterstock

Autoimmuunhaigused on tavaline terviseprobleem, mille käigus immuunsüsteem ründab keha enda kudesid. Kuigi kogu immuunsüsteemi pärssimine võib aidata sümptomeid leevendada, võib see põhjustada muid tüsistusi. Uurimiskeskuse Scripps teadlased töötasid välja nanoosakesed, mis võivad selektiivselt sihikule võtta probleemseid immuunrakke, mis aitas hiirtel artriiti edasi lükata ja isegi ära hoida.

Immuunsüsteem on keha esimene ja tugevaim kaitseliin haiguste vastu, kuid see võib mõnikord muutuda liiga innukaks ja hakata ründama terveid rakke ja kudesid. See võib vallandada mitmesuguseid autoimmuunhaigusi, mida saab ravida immuunsüsteemi pärssivate ravimitega. Kuid loomulikult põhjustab see muid tüsistusi, näiteks nakkushaiguste suurenenud riski.

Uue uuringu jaoks uuris Scrippsi meeskond tehnikat, mis lülitab välja ainult autoimmuunprobleeme põhjustavad immuunrakud, jättes teistele nende võime võidelda tõeliste terviseohtude vastu, vahendab New Atlas. Mõne autoimmuunhaiguse, nagu reumatoidartriit, vallandab kehas üksik valk, mida nimetatakse «eneseantigeeniks» – need olid uuringu keskmes.

B-rakud toodavad antikehi spetsiifiliste antigeenide (aine, mis stimuleerib antikehade teket) – tavaliselt võõraste, aga autoimmuunhaiguste korral ka eneseantigeenide vastu. Neid saab tõhusalt välja lülitada, kui need puutuvad kokku sihikul oleva antigeeniga, ja kui samal ajal toimub seondumine retseptoriga CD22. Niisiis kavandas Scrippsi meeskond nanoosakesi, mis sisaldavad nii antigeeni kui ka CD22ga seonduvat molekuli.

Nanoosakesed sisaldasid ka rapamütsiini, ravimit, mis stimuleerib T-rakkude tootmist, mis pärsivad teisi immuunrakke, mis võivad «halvale teel» minna. Kõik need koostisosad koos peaksid aitama nanoosakestel võidelda spetsiifiliste B- ja T-rakkude autoimmuunvastuse vastu, ilma et oleks vaja immuunsüsteemi täielikult välja lülitada.

Meeskond katsetas nanoosakeste ravi hiirtel. Esiteks selgus, et see suutis takistada loomade immuunsüsteemil rünnakut kana valgu vastu, mida nimetatakse ovalbumiiniks, mis tavaliselt tekitaks tugeva vastuse. Seejärel testiti seda autoimmuunhaiguse suhtes hiirtel, kellel oli eelsoodumus artriidi tekkeks, rünnates eneseantigeeni GPI.

Teadlased ravisid hiiri alates kolme nädala vanusest nanoosakestega, mis õpetasid nende immuunsüsteemi GPId taluma. Ravi lükkas märkimisväärselt edasi artriidi tekkimist, mille nähud hakkavad tavaliselt ilma ravita ilmnema paar nädalat hiljem. Veelgi julgustavam on see, et kolmandikul ravitud hiirtest ei ilmnenud katse lõpuks 300 päeva hiljem ikka veel artriidi märke, mis moodustab suure osa hiire elueast.

Lähemal vaatlusel selgus, et ravi toimis ootuspäraselt. Hiirtel oli oluliselt vähenenud GPI-vastaste antikehade tootmine ja palju suurem spetsiifiliste T-rakkude populatsioon.

«Selle varajase demonstratsiooni käigus suutsime ravida kolmandiku neist loomadest ja ma arvan, et meie nanoosakesed on võimalik kombineerida teiste immuunmodulaatoritega, et muuta need veelgi tõhusamaks,» ütles uuringu vanemautor James Paulson. «See on meie järgmine samm, nagu ka meie tehnoloogia demonstreerimine teiste autoimmuunhaiguste vastu, mis on põhjustatud soovimatust immuunvastusest eneseantigeenile.»

Uuring avaldati ajakirjas ACS Nano.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles