5 kasulikku harjumust, millega ennetad kopsuvähki

PM Tervis
Copy
Kopsuvähi vähem levinud ja teada ilminguks võivad olla ka püsiv kaelapaistetus või kähe hääl.
Kopsuvähi vähem levinud ja teada ilminguks võivad olla ka püsiv kaelapaistetus või kähe hääl. Foto: Shutterstock

Sageli tõmmatakse võrdusmärk suitsetamise ning kopsuvähi vahele. Tõsi on, et suitsetamine on kopsuvähi suurim riskitegur, kuid tegelikkuses on teisigi harjumusi, mis aitavad rasket haigust vältida.

Portaal Reader's Digest vahendab nõuandeid, mis aitavad kopsuvähi eemal hoida või vähemalt selle riski vähendada.

Ära alusta suitsetamist – ja lõpeta, kui seda teed. Arvatakse, et suitsetamine põhjustab kuni 90 protsenti kopsuvähi juhtudest, mistõttu on see esimene asi, millest peaks oma tervise huvides loobuma. Ameerika kopsuliit on uuringus leidnud, et suitsetajatest meestel tekib 23 korda ning naistel 13 korda suurema tõenäosusega kopsuvähk kui mittesuitsetajatel. Seega kui suitsetad, siis arukas oleks lõpetada, mittesuitsetajatel aga parem mitte üldse alustadagi. Lisaks on rahvusvaheline vähiinstituut hinnanud, et 25-35-aastaselt suitsetamise lõpetajad elavad kümme aastat kauem kui need, kes seda ei tee. 35-44 eluaasta vanuses lõpetades pikeneb eluiga üheksa aasta võrra ning 45-54 aasta vanuses kuue aasta võrra võrreldes nendega, kes edasi suitsetavad. Täpsemalt sõltub see aga juba sellest, kui tihti ja kui kaua on inimene suitsetanud.

Hoidu passiivsest suitsetamisest. Kuigi see ei riku tervist nii rängalt kui päris suitsetamine, pole haruldane ka vähi väljaarenemine neil, kes sageli tubakasuitsuga teiste juuresolekul kokku puutuvad. Arvatakse, et passiivsed suitsetajad suurendavad oma riski kopsuvähki haigestuda 20-30 protsenti.

Lase analüüsida kodus radoonitaset. Radoon on värvitu ja lõhnatu gaas, mida võib leiduda maja keldris. Ameerika vähiliidu hinnangul puutuvadki inimesed radooniga enim kokku oma kodus, kuhu see immitseb sisse hoonealusest pinnasest. Radooni peetakse suitsetamise järel teiseks sagedaseks kopsuvähi põhjustajaks.

Hoidu tööl vähkitekitavatest ühenditest. Töö peab olema võimalikult vähe riskantne ning seda mitte ainult võimalike õnnetuste, vaid ka mürgiste ühenditega kokkupuutumise osas. Mitmetes töökohtades, näiteks ehitusel, võib toimuda kokkupuude kahjulike vähkitekitavate ühenditega. Sellest peab eelkõige teadlik olema tööandja, kel tuleb juba töötajaid vastavalt juhendada, et hoida riski minimaalsel tasemel.

Toitu tervislikult. Pole küll olemas ühtainust vähki ennetavat supertoitu, kuid tervislik ja tasakaalustatud toitumine aitab kindlasti paljusid haigusi eemal hoida. Need, kes toituvad mitmekülgselt, on üldjuhul ka sportlikumad. Nende kahe teguri ning mittesuitsetamise koosmõjul on kopsuvähi risk igal juhul märksa väiksem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles