Parimad rasvad on taimedes ja kalas
Eeskätt peaksime toidurasvu tarbima taimsetest allikatest (oliiviõli, mandlid, pähklid, avokaado), aga ka kalast. «Rasvast kala, näiteks lõhe, makrelli, sardiini, tuunikala ja heeringat võiks süüa 2-3 korda nädalas, sest lisaks lina-, kanepi, tšiiaseemnetele (või nendest seemnetest tehtud õlidele) ja Kreeka pähklitele, sisaldab see rohkelt oomega-3-rasvhappeid,» soovitab Lukk.
Laboriarst dr Meeli Glükmann lisab, et oomega-3-rasvhapped aitavad reguleerida kolesterooli ja eriti triglütseriidide taset veres, langetada vererõhku ja hoida veresoonte seinad elastsed – see kõik vähendab trombide, infarktide ja insultide tekke riski. Lisaks on need rasvhapped allergiavastase toimega ja kannavad hoolt hea silmanägemise eest.
Oomega-3-rasvhapete puudust võib laboriarsti sõnul kahtlustada halva mälu ja keskendumishäirete, kuivade juuste ja kareda naha ning kuivade ja sügelevate silmade korral. Lisaks võivad puudusele viidata ka tundlikud rinnad, kõrge vererõhk ja depressioon. «Paraku sobivat oomega-3-rasvhapete päevast doosi inimese kaalu järgi arvestada ei saa. Seda saab määrata vaid teades organismis sisalduvate rasvhapete koguseid.»
Ainuüksi rasvade jälgimisest kasu ei ole
Rasvasest toidust võivad kahjulikumad olla ja kolesterooli taset tõsta suurtes kogustes tarbitud kiired ehk rafineeritud süsivesikud. «Kiired süsivesikud mõjutavad kolesterooli koostist ja muudavad selle osakesed tihedamaks. Näiteks seostatakse tiheda ja väikse diameetriga halva kolesterooli osakesi ateroskleroosiga ehk veresoonte lubjastumisega,» selgitab Lukk.
Terapeudi sõnul tasuks kõrge kolesterooli korral täielikult loobuda toitudest, mis on korraga nii süsivesikute- kui ka rasvarikkad, näiteks magusad saiakesed, koogid, šokolaadid ja muud maiused. Menüüst tuleks välja lülitada ka teised rafineeritud süsivesikud, asendades need rafineerimata süsivesikutega ning eelistada alati täisteraviljatooted.