Millal söömine õgardluseks ja sõltuvuseks muutub?

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Alexander Grey, Pexels

Olenemata sellest, kas nimetate sõltuvust tekitavaid toite mugavustoiduks, liigselt töödeldud toiduks, rämpstoiduks, tühjadeks kaloriteks või lihtsalt lemmiktoiduks/-joogiks, on uue küsitluse kohaselt suurel osal vanematest ameeriklastest nendega ebatervislik suhe. Pole alust arvata, et Eestis on see teisiti.

Toidusõltuvust saab ära tunda samamoodi nagu iga sõltuvust – kui söömine on kontrollimatu ja söömist ei suudeta õigel ajal lõpetada. Sageli kaasneb sellega rasvumine ning südamehaiguste ja II tüübi diabeedi riski suurenemine. Kuluvad ka liigesekõhred ning liikumine muutub üha valulikumaks.

Söömine, kui pole nälga; salaja söömine; paaniline kalorite lugemine ja arvutamine, kui palju peab sportima või nälgima, et need ära põletada; söömasööstud paar korda nädalas, söömine probleemide/pingete leevendamiseks; elamise või millegi oodatava edasilükkamine aega, kui dieet toob kaasa kaalukaotuse; ei suuda söömist peatada, kuigi on selge, et kõht on täis ja aitab jne – need on tavalised toidusõltuvuse tunnused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles