Ohjeldamatu oksendamine vaevas naist kaks aastat, põhjus oli kanep

PM Tervis
Copy
Tavaliselt mööduvad oksendamine, kõhulahtisus ja kõhuvalu ise.
Tavaliselt mööduvad oksendamine, kõhulahtisus ja kõhuvalu ise. Foto: Shutterstock

23-aastane naine jõudis haiglasse, kuna ei suutnud oksendamist lõpetada. Nii oli juhtunud ennegi, kirjutab Business Insider.

Noor naine oli kahe aasta jooksul pea iga kuu pöördunud erakorralise meditsiini osakonda samade sümptomitega: iiveldus, kõhuvalu ja ohjeldamatu oksendamine.

Arstid arvasid algul, et patsiendi hädade põhjus on gastroparees, seisund, mille korral kõht ei tühjene korralikult. Seedehäire mõjutab tavaliselt diabeediga inimesi, mis oli naisel diagnoositud juba varem.

Uuringud ja tema seedesüsteemi skaneeringud olid aga normaalsed ning gastropareesi raviks määratud ravimid ei aidanud.

Alles siis, kui naine mainis, et ta on sagedane kanepitarvitaja, hakkasid tema arstid kaaluma uut diagnoosi, selgub hiljuti ajakirjas American Journal of Case Reports avaldatud raportist.

Peamine vihje oli kuumad vannid, mis leevendasid sümptomeid

Taas erakorralise meditsiini osakond sattudes osutus patsiendi uriinianalüüs kanepi suhtes positiivseks ja ta ütles arstidele, et suitsetas kanepit vähemalt viis korda nädalas.

Naine suitsetas kaks päeva enne viimast haiglakülastust. Kuid suitsetamine ei leevendanud tema sümptomeid; tegelikult ainuke asi, mis tal enesetunnet paremaks tegi, oli kodus kuumade vannide võtmine.

Paljud inimesed kasutavad kanepit iivelduse vähendamiseks, olgu selleks siis pohmelli või kroonilise haiguse sümptomid.

Väikestes annustes võib see eriti keemiaravi patsientidel iiveldust leevendada.

Kuid suurtes annustes ei ole see alati nii. Arstid mõistsid, et kanep tegelikult põhjustas patsiendi seedetrakti vaevusi.

Arstid diagnoosisid naisel kannabinoidi hüperemeedi sündroomi (CHS), mida iseloomustavad tugevad iiveldus- ja oksendamishood inimestel, kes kasutavad pika aja jooksul sageli kanepit.

Üks CHSi põhitunnuseid on see, et patsiendid teatavad, et kuumad vannid või dušid võivad aidata sümptomeid leevendada. On teada, et selle käes kannatajad veedavad iivelduse leevendamiseks tunde kuumas vees.

Sümptomid lakkasid, kui naine loobus kanepist

Kuigi kuumad dušid ja vannid võivad aidata, on CHSi ainus püsiv ravi kanepist loobumine.

Kui naisel diagnoositi CHS, sai patsient nõustamist, et aidata tal kanepitarbimist lõpetada. Ta oli edukas kaks kuud, mille jooksul sümptomeid ei esinenud, kuid iiveldus ja oksendamine naasid, kui naine hakkas uuesti kanepit tarvitama.

Juhtumiaruande autorid nendivad, et kuna kanepi kasutamine meelelahutuseks on viimase 10 aasta jooksul tõusnud, võivad arstid näha kiirabis üha rohkem CHSiga patsiente.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles