Ärevus võib tekkida nende kahe aine puudusest

PM Tervis
Copy
Ärevuse tekkimine võib olla seotud vitamiinide defitsiidiga.
Ärevuse tekkimine võib olla seotud vitamiinide defitsiidiga. Foto: Shutterstock

Rääkides vaimse tervise häiretest, nagu paanikahood ja ärevus, ei torka just esimese asjana pähe, et neil võiks olla seos sellega, kuidas toitud. Ometigi viitavad uuringud vitamiinipuudusele kui paanikahoogude ja ärevuse tekitajale.

Kõige suuremat tähelepanu tuleks pöörata B6-vitamiini ja raua piisavale tarbimisele.

B6-vitamiin

B6-vitamiin on üks peamine meeleolu regulaator ja sellel on serotoniini sünteesis oluline roll. 2013. aastal Okayama ülikoolis korraldatud uuringust selgus, et serotoniin on meeldiva ja rahuliku meeleolu eest vastutav ajukemikaal, mille taseme langus võib meeleolu oluliselt muuta – see omakorda suurendab ärevust ja paanikatunnet.

Uuringus leiti, et paanikahoo käes kannatavatel inimestel oli B6-vitamiini tase madalam, kui ülejäänud uuringus osalenud vabatahtlikel.

B-vitamiini defitsiiti seostatakse depressiooni, ärevuse, foobiate ja mitme teise meeleoluhäirega, kirjutab Women Working.

Raud

Samas uuringus selgus, et teiseks ärevust ning paanikahoogusid tekitavaks faktoriks oli rauapuudus. Sarnaselt B6-vitamiiniga oli paanikahäirega inimestel raua tase palju madalam, kui teistel vabatahtlikel osalejatel.

Raud on serotoniini sünteesis sama oluline kui B-vitamiin. Madal rauasisaldus veres võib põhjustada aneemiat ja seda on seostatud ka väsimuse, nõrkuse, depressiooni, ärevuse ja paanikahoogudega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles