Eestlaste jaoks on perearstiteenuse suurim probleem arsti kättesaadavus

PM Tervis
Copy
Salu tegevjuht Andreas Kotsjuba.
Salu tegevjuht Andreas Kotsjuba. Foto: Erakogu

Eesti inimeste hinnangul on perearstiteenuse suurim murekoht arstide kättesaadavus, selgub aasta alguses terviseteenuseid pakkuva iduettevõtte Salu läbi viidud küsitlusest. Ligi kolmandik (29 protsenti) eestlastest viitab, et nad ei saa tihtipeale arsti kätte ja üle poole (53 protsenti) toob välja, et probleem on arsti kättesaadavus nädalavahetustel.

«Mure on iseenesestmõistetav ja kindlasti ei saa siinkohal näpuga näidata meie perearstide peale, kes teevad tänuväärset tööd ja pingutavad hoolega, et inimestele õigel ajal abi pakkuda. Paratamatult on aga nende nimistutes nii palju inimesi, et iga abivajajaga kiiresti ja operatiivselt tegelemine on keeruline, kui mitte võimatu,» sõnas Salu tegevjuht Andreas Kotsjuba.

Kotsjuba sõnul viidi küsitlus läbi kaardistamaks eestlaste põhilised murekohad ja probleemid Eesti perearstisüsteemis, mis on ka üks põhjusi, miks Salu loodud sai. «Viimase kuue kuu statistika põhjal saame öelda, et üheksal juhul kümnest saavad inimesed oma tervisemurele lahendust veebi teel. Meie juures saab abivajaja arsti üle veebi kätte keskmiselt 30 minutiga ja seda ka nädalavahetusel. Saame vajadusel patsiendile pakkuda ka füüsilist arsti vastuvõttu,» sõnas Kotsjuba.

Salu on ennekõike mõeldud Eestis elavatele välismaalastele ja välismaal elavatele või töötavatele eestlastele, kelle jaoks võib kohaliku perearstiteenuse kasutamine olla keeruline, kuid teenusest on abi ka pikkades perearsti järjekordades ootavatele inimestele Eestis ja mujal.

Lisaks perearstiteenuse ajalisele mõõtmele tõid küsitluses osalejad välja ka seda, et tihtipeale asub arst nende jaoks geograafiliselt liiga kaugel või on arsti juurde kohaleminek ebamugav. Kotsjuba sõnul on see igati loogiline, kuna inimene pöördub arsti juurde enamasti juhul, kui ta juba on haige ning pikka bussi- või autosõitu pole võimalik ette võtta.

Jaanuari alguses Eesti tervishoiuidu Salu poolt internetis läbi viidud perearstiteenuse rahuloluküsitluses osales üle 1200 inimese Eestis.

2021. aasta sügisel asutatud ja ligi 350 000 eurot kaasanud Eesti tervishoiuidu Salu terviseteenuseid on oma töötajatele soovitanud tuntud Eesti ettevõtted, nagu Bolt, Wise ja Yolo Group. Lisaks tehakse koostööd TalTechi, Jobbaticali, ReloEsti, MoveMyTalenti jt organisatsioonidega. Krokodilli Kapitali juhitud investeerimisringis osales Skype, Pipedrive ja Glia taustaga investoreid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles