7 kasulikku toitu, mida peeti varem ebatervislikuks

PM Tervis
Copy
Popkorn
Popkorn Foto: Shutterstock

Kui varem tembeldati rasvad täiesti ebatervislikuks, siis nüüd peetakse neid oluliseks tervisliku toitumise osaks.

Viimastel aastatel on arusaamine, millised toidud on kasulikud ja millised mitte, paljuski muutunud. Enamiku nende varem kahjulikuks peetud toitude puhul on oluline võti mõõdukusel, vahendab Forbes.

Avokaado

Eelmine põlvkond toitumisnõustajaid, kes pooldasid rasvade vähendamist, ei soosinud seda vilja suure rasvasisalduse pärast. Tõepoolest, tassitäis avokaadot sisaldab umbes 21 grammi rasva. Sellest 14 grammi on aga monoküllastumata rasvhapped, mis võivad uuringute järgi suurendada lipoproteiini- ehk kasuliku kolesterooli sisaldust. Samuti on avokaados vitamiine ja mineraale: kaaliumit, magneesiumit, folaate, K-, C-, E-, B5- ja B6-vitamiini. Kuna avokaado on suure rasvasisaldusega, täidab see hästi kõhtu.

Muna

Munade söömist on kaua seostatud kolesteroolisisalduse suurenemise ning südame ja veresoonkonna tervise halvenemisega. Kuid nüüd tunnistavad toitumisspetsialistid, et munadel on tervislik külg. Munakollases peituvad peaaegu kõik vitamiinid, mida inimkeha vajab, mistõttu pole mõtet seda oma toidust välja arvata. Ameerika südameassotsiatsioon soovitab süüa kuni neli muna nädalas.

Kartul

Kui süsivesikutevaesed dieedid populaarseks muutusid, sai osa puu- ja juurvilju suure suhkru- ja tärklisesisalduse tõttu halva maine. Kartul sisaldab hulganisti kaaliumit. Seal on seda kuni kaks korda rohkem kui banaanis. Samuti on kartul rasva- ja kolesteroolivaba.

Valge riis

Vähese rasvasisaldusega valge riis sisaldab B6-vitamiini, magneesiumit ja isegi natuke valku. Seda ei tasu alati pruuni riisi vastu vahetada, eriti sobib see näiteks pärast treeningut energia taastamiseks.

Pähklid

Suure rasvasisaldusega pähklid on ääreni täis mono- ja polüküllastumata häid rasvhappeid. Samuti annavad need kõvasti kiudaineid ja valke.

Popkorn

Loomulikul kujul ehk lisanditeta on popkorn tervislik suupiste, mis on täis kiudaineid ja antioksüdante, polüfenoole ja ajule kasulikke toitaineid.

Tume šokolaad

Tume šokolaad sisaldab hulganisti antioksüdante, flavanoide. Need on kasulikud südamele ja ajule, sest võivad parandada kognitiivset võimekust. Oluline on hoida portsjonid väiksed, sest tume šokolaad sisaldab siiski palju kilokaloreid. Mida suurem on šokolaadi kakaosisalduse protsent, seda rohkem sisaldab see kasulikke toitaineid ning seda vähem magusalt maitseb. Hea maitse ja toitainete tasakaal on 72-protsendilise kakaosisaldusega šokolaadil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles