USA kirurgid hävitavad vähirakke mikrolainetega

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA arstid kuumutavad maksavähi rakke mikrolainetega. Pildil maksavähki põdev naine.
USA arstid kuumutavad maksavähi rakke mikrolainetega. Pildil maksavähki põdev naine. Foto: AP / Scanpix
Ameerika kirurgid katsetavad uut tehnikat maksavähiga võitlemisel – nad hävitavad vähirakke mikrolainetega kuumutades.

Tavapäraselt on maksavähki põdeval inimesel võimalik valida maksasiirdamise, kasvaja kirurgilise eemaldamise, keemiaravi, kiiritamise või ablatsiooni vahel. Viimane seisneb kasvajarakkude hävitamises, kas nende külmutamise, kuumutamise või näiteks alkoholisüstide abil, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.  

«Nüüd on San Diego patsientidel võimalik valida ka mikrolaineablatsioon, mille käigus saadetakse kasvajasse mikrolained, mis kuumutavad seda umbes samamoodi nagu toitu mikrolaineahjus. See on oluline edasiminek, sest kõik haiged ei sobi maksasiirdamiseks ning paljudel juhtudel ei ole kasvaja kirurgiline eemaldamine võimalik,» rääkis doktor Marquis Hart California ülikooli San Diego haiglast.

Mikrolaineablatsiooni jaoks tehakse väike sisselõige, mille kaudu viiakse maksani antenn, mis saadab kasvajarakkudesse mikrolaineid. Raku hävitamiseks piisab, kui teda kuumutada kümme minutit kuuekümne kraadini.

Sel tehnikal on mitmeid olulisi eeliseid - vähirakke saab eemaldada täpselt ja kiirelt, patsiendil tekib vähem vaevusi ning üldnarkoosis olemise aeg lüheneb.

Lisaks maksavähi ravimisele võiks mikrolaineablatsioon anda häid tulemusi ka kopsu-, neeru- ja luuvähiga võitlemisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles