Lääs läheb Moskva tervishoiuturule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigla
Haigla Foto: Toomas Huik

Lääne investorid kaaluvad koostööd Moskva linnavalitsusega investeerimaks sealse tervishoiusüsteemi remonti 800 miljonit dollarit. 

Diil tähendaks, et Moskva liidaks oma kolm riigihaiglat tosinate Vene erakliinikutega, mida käitab konglomeraadi AFK Sistema filiaal Medsi Group.

Moskva linnavalitsus omandaks Medsis 25-protsendilise osaluse.

Diilile lähedalseiseva allika sõnutsi peab Medsi läbirääkimisi mitme Lääne varafondi, nende hulgas Britannia Apax Partnersiga, mis võiks omandada uues Medsis olulise vähemusosaluse. Eeldatavasti lööks ettevõtmises kaasa ka Kremli poolt mullu käivitatud 10 miljardi dollariline Venemaa otseinvesteeringute fond (RDIF).

Kui Medsi riiklik/eraviisiline mudel Moskvas edukaks osutub, võidakse seda allika sõnutsi rakendada üle kogu Venemaa.

Vene tervishoiusektorit on iseloomustanud pikad ootejärjekorrad ja vananenud tehnika, mitmed eraettevõtted otsivad võimalusi peamiselt riigi kontrolli all olevat valdkonda umber korraldada.

Eraettevõtjad, kes lubati tervishoiu-valdkonda alles kümme aastat tagasi, on nüüd pälvinud ka valitsuse toetuse: mullu kuulutati neile välja 10-aastane maksepuhkus uutelt investeeringutelt tervishoidu.

Viimase kuue aastaga on kommertslik tervishoiusektor laienenud keskmiselt 16 protsenti aastas. Möödunud aasta lõpus oli Vene erameditsiini turu väärtus hinnanguliselt 18 miljardit dollarit.

Turu-uuringute firma BusinesStati andmetel prognoositakse aasaks 2014 kasvu vähemalt 25 miljardile dollarile – mis tähendaks, et tegemist on kõige kiiremini kasvava tervishoiuturuga maailmas.

Medsi diiliga kursisoleva tervishoiueksperdi hinnangul kulutavad venelased välismaal ravil käimisele kuni 1 miljard dollarit aastas – väljavool, mille võiks ringi pöörata, kui kodumaised erakliinikud pakuksid konkurentsivõimelist teenust ja hindu.

Diiliga tuttavate isikute sõnutsi oleks Apax Medsile loogiline partner, kuna omab lisaks Suurbritanniale tervishoiu alaseid kogemusi ka Indias, kus käitab haiglavõrku Apollo Hospitals, mis on India suurim eraviisiline tervishoiuteenuse pakkuja.

Apax ja Sistema keeldusid diili kommenteerimast.

RDIFi juht Kirill Dmitrijev kinnitas, et fondil on olemas eelleping investeerida koos ühe erafirmaga juhtivasse Vene haiglaketti, kuid ta keeldus avaldamast täiendavaid üksikasju.

Sektori kiirele kasvule vaatamata kahtlevad mõned, kas erakliinikud suudavad lähiajal turul kanda kinnitada.

VTB Capitali analüütik Moskvas Ivan Kušutš ütles, et paljud Vene patsiendid on erakliinikutest tüdinud – viimased olevat kuulsad selle poolest, et pakuvad ebavajalikke protseduure, arstid pole aga paremad kui riigihaiglates.

«Rääkides kui tarbija: kallis hind ei tähenda veel ilmtingimata kvaliteeti... Pigem on küsimus [pilkupüüdvas] turunduses,» ütles ta.

Analüütik lisas, et paljud venelased eelistavad käia paremates riigihaiglates, kust saab lühema järjekorraga tõhusamat ravi – kui rohkem maksta.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles