Ka reieümbermõõt on oluline tervisenäitaja

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakiri Naised kirjutab, et liigsete kilode ladestumist kõhupiirkonda on üheks suuremaks tervise riskiteguriks peetud juba aastaid, kuid uue Taani uuringu järgi on oluline näitaja ka reieümbermõõt.

Kui see jääb alla 60 sentimeetri, suureneb samuti südame-veresoonkonna haiguste risk. Taani uurijad põhjendavad seda asjaoluga, et just reite lihaskude mõjutab keha insuliinitundlikkust. Ilmnes, et prinkide ja lihaseliste jalgadega naistel oli väiksem insuliiniresistentsuse ja diabeeti haigestumise risk.

Nii soovitab ajakiri Naised teha 2-3 korda nädalas aeroobset treeningut, kuid kindlasti ka kodus või jõusaalis jalgadele lihasharjutusi - eriti head on väljaastekükid.

Keharasvadest on aga kõige ohtlikum kõhule kogunenud rasv, mis toodab pikapeale maksas insuliini töötlemist takistavaid aineid. Vööümbermõõt näitab tunduvalt kindlamalt diabeeti haigestumise riski kui kehamassiindeks, see ei tohiks naistel olla üle 80 cm ja meestel üle 90 cm. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles