Stress perekonnas mõjutab laste kehakaalu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Trappe
Rootsis läbi viidud uuring näitas, et stressirohkes keskkonnas kasvavatel 5-6-aastastel lastel suureneb ülekaaluliseks muutumise risk ligi poole võrra.

Linkjöpingu Ülikooli uuringus osales 7443 perekonda, keda jälgiti alates lapse sünnist kuni tema 5-6-aastaseks saamiseni, 52 protsenti lastest olid poisid, vahendab VG Nett.

Lapsevanematel paluti kirja panna erinevaid stressifaktoreid, nagu õnnetusi, haigusi, surma, lahutust, töötust ja vägivalda peres, mis last tema esimeste eluaastate jooksul mõjutada võis.

Lisaks registreeriti probleeme nii õdede ja vendade kui ka vanemate vahel, sotsiaaltoetuste puudumist ning tervise- ja arenguprobleeme.

Teadlase Felix Sebastian Kochi sõnul võrdlesid nad omavahel erinevaid perekondi ning leidsid, et rahulikus keskkonnas kasvavatel lastel esines ülekaalulisust poole vähem.

Kuna stress ei ole kindlasti ainuke ülekaalulisuse tekitaja ning arvesse tuleks võtta ka teisi asjaolusid, soovitavad Koch ja tema kolleegid raskuste all kannatavatel peredel kindlasti abi otsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles