Naised ei salli trenni kooliaegsete kehalise kasvatuse tundide tõttu

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inglismaal läbi viidud uuring kinnitas, et paljud naised ei taha trenni teha, sest kehalise kasvatuse tunnid lapsepõlves mõjusid neile traumeerivalt.

Loughborough ülikooli uurijad küsitlesid üle 1500 õpilase, et teha kindlaks, kuidas nad treeningusse suhtuvad. Vastused ei pane ilmselt üllatuma kedagi, kes on isegi end kehalise tundides halvasti tundnud ning kannatanud, vahendab shine.yahoo.com.

48 protsenti tüdrukutest vastas küsitlusele, et «higistamine ei ole naiselik». Sama arvas muide ka ligi kolmandik poistest. 57 protsenti neidudest nõustus, et nad jätavad füüsilise tegevuse pooleli, sest nende sõbrannad teevad sama. 76 protsenti tüdrukutest tunnistas, et mõtleb tunnis oma keha välimusele ning umbes veerand tüdrukutest leidis, et kehalise kasvatuse tunnis sunnitakse neid oma kehasid näitama.

Selgus, et tüdrukute häbelikkus ja ebakindlus jälitab neid täiskasvanuikka. Teine Briti uuring, mis avaldati eelmisel kuul, näitas, et 90 protsenti üle 30-aastastest naistest vaevlevad halva enesehinnangu ja häbi käes, kui nad peavad avalikult trenni tegema.

Uuringust selgus veel, et kui osa naisi üritab trenni tehes oma keha varjata suuremate rõivastega, siis enamik väldib sootuks trenni vabas õhus. 71 protsenti 1450 naise seast vastas mitme vastusevariandiga küsitlusele, et sööb parema meelega lohutustoitu; 66 protsenti eelistas selle asemel pigem magada ning 71 protsenti naistest avaldas arvamust, et sooviks treeningu asemel pigem lihtsalt üksi olla.

Uuringu autor Beth Murphy selgitas, et kuigi naised teavad, kui tervislik on rattasõit, jalutamine ja isegi aias töötamine, siis võib teiste nähes treenimine olla paljudele ebakindlatele naistele väga suureks katsumuseks.

Nendest naistest, kes eelistasid siiski trenni teha, vastas 60 protsenti, et neid häirib see, kui nad treenides higistavad, lähevad näost punaseks ja et nende keha võdiseb. Treeningut eelistavatest naistest leidis 66 protsenti ka seda, et kui nad liituksidki treeninggrupiga, siis suhtuksid teised naised neisse vaenulikult ning ei võtaks neid omaks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles