Sidruni ebatavalisi kasutusvõimalusi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sidrun on imeline vili. Selle happeline mahl sobib söögivalmistamise kõrval ka puhastamisvahendiks ja muukski.

Siit leiad erinevaid viise portaalist Ecosalon, kuidas asendada keemilised ained sidruniga. Enne sidruni pigistamist rulli seda pihu all, siis saad mahla kergemini kätte.

Küünte valgendaja

Pidev küünte lakkimine teeb küüned kollakaks. Pigista sidrunimahla väikesesse anumasse, pese käed ja leota neid minut või paar sidrunimahlas. Naised on väitnud ka, et see hooldus teeb isegi küüned tugevamaks, eriti kui lisada teelusikatäis oliiviõli.

Säilitusaine

Lõigatud viljad nagu õunad, pirnid, avokaadod ja kartulid ei tõmbu pruuniks, kui pigistad neile veidi sidrunimahla. Saad ka närbunud salati taas värskeks, kui leotad seda tunni jagu külmas vees, millele on lisatud ühe sidruni mahl.

Hädaabi deodorant

Tunned, et ei lõhna enam kõige paremini, aga deodoranti pole lähedal. Lõika sidrun pooleks või võta sidruniviil oma joogiklaasi küljest ja hõõru sellega oma kaenlaaluseid. Sidrunhape tapab kohe halba lõhna tekitava bakteri.

Haisutõrje

Isegi küüslauk, kala ja äravoolutoru ei saa sidruni lõhnahävitava võime vastu. Sidrunimahlaga saad eemaldada paha haisu külmklapist, lõikelaualt, mikrolaineahjust ja mujaltki. Võid lisada seda isegi keeduveele, kui valmistad midagi, mille lõhn sulle väga ei meeldi.

Klaasipuhasti

Sidrunimahlaga saab edukalt eemaldada veeplekke ja katlakivi klaasil. Kasuta puhast sidrunimahla nuustikul või lisa seda veele ja pihusta klaasile. Kuivata ajalehega ja klaas on puhas.

Plekieemaldi

Higi, hallitus, marjaplekid, vein, õli – kõiki neid plekke saab eemaldada vana hea sidrunimahlaga. Tugevamaid kangaid saab hõõruda sidrunimahlast ja soolast tehtud pastaga, õrnemaid kangaid võib sidrunimahlaga tupsutada ja niisutada ning seejärel pesta.

Metallipoleerija

Lõika sidrun pooleks, kasta soola sisse ja hõõru sellega näiteks roostevaba terast ja vaskpotte, et neid taas särama saada.

Lisa riisile

Keetes riisi madalal tulel, lisa sellele mõned tilgad sidrunimahla. Siis ei kleepu riis poti külge ja seda on hiljem palju lihtsam pesta.

Näohooldus

Sidrunimahl vähendab rasu näonahal, ahendab poore ja annab ühtlasema väljanägemise. Sega sool ja sidrun pastaks ning kasuta seda loodusliku koorijana.

Pohmelliabi

Kui sul on pärast pidu hommikul halb olla, siis joo sooja vett või teed, millesse on pigistatud veidi sidrunmahla. Keha vajab siis vedelikke, aga ka C-vitamiini. Samuti aitab sidrun tasakaalustada segi läinud pH taset.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles