Eger Ninn: toksikomaania on noorte seas kasvanud

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eger Ninn
Eger Ninn Foto: Laura Oks

Värskest noorte uimastitarvitamise uuringust selgub, et kui üleüldiselt pole 15–16-aastaste kooliõpilaste uimastitarvitamine enam suurenenud, siis oluliselt on kasvanud lahustite, lakkide, liimi ja bensiini nuusutamine – 15 protsenti noortest on elu jooksul mõnd uimastavat ainet kopsudesse tõmmanud.



Noored kasutavad sissehingatavaid aineid varem kui teisi narkootikume ning tihtipeale proovitakse alla 12-aastasena kõigepealt just inhalante.

Selline statistika teeb kurvaks. Ennekõike just seetõttu, et need noored inimesed ei pruugi tõenäoliselt ise üldse adudagi, kui ohtlik võib olla liimi, bensiini vms nuusutamine. Need ained tekitavad ajule pöördumatuid kahjustusi, millest rakud enam ei taastu.

Meenub paari aasta tagune vestlus endise Tallinna Laste Turvakeskuse juhiga, kes toona ütles, et sellised toksilised ained on hullemadki kui paljud teised narkootikumid, kuna pikalt liimi ja muud nuusutanud laste ajukahjustused on nii suured, et sellisest sõltuvusest vabaneda on peaaegu võimatu. Ja tegu on võrdlemisi odavate, legaalsete ainetega, mida iga laps võib vabalt osta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles