Mart Müürisepp: kondoom pole häbiasi!

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Müürisepp
Mart Müürisepp Foto: Mihkel Maripuu

Näitleja Mart Müürisepp on Tervise Arengu Instituudi selleaastase kampaania «Kumm on seks» üheks eestkõnelejaks. Küsisime talt, kuidas noormehed kondoomi kasutamisesse suhtuvad ning mida tema meelest olukorra parandamiseks teha saab.

Mart liitus kampaaniaga selle teadmisega, et kui tema abiga saab kas või ühele mehele selgeks teha, kui normaalne ja vajalik on kondoomi kasutamine, siis saab ta päästa juba mitu elu. «Argipäeviti ei satu väga tihti situatsioonidesse, kus missioonitundega heategusid saaks teha, nii et nüüd on mul see võimalus. Hea asja nimel ühesõnaga,» lisas ta.

Näitleja tunnistas, et kuigi valdavalt räägivad noormehed omavahel kondoomi kasutamisest positiivselt, siis esineb ka erandeid. «Alati on tüüpe, kes paugutavad, et nemad kummi ei kasuta, sest see on nagu gaasimaskiga lille nuusutamine.»

Suurimateks põhjusteks, miks välditakse kondoomi kasutamist, pidas ta valehäbi ja kondoomide kallist hinda. Samas rõhutas Mart, et kui keegi veel ei tea, siis nõustamiskeskustest saab tasuta kondoome.

«Väärarusaamad tekivad, kui pole täit ülevaadet antud teemast,» nentis Mart. «Selleks tulebki sellest rääkida ning inimesi informeerida. Ja rääkima peab järjepidevalt.»

Kui mõni tunneb kondoomi ostes piinlikkust, siis neile on Mardil vaid julgustavaid sõnu. «Mida on karta, kui sa ostad kondoomi? Kardad, et müüja hakkab su peale karjuma? Vaevalt. Ta isegi ei vaata sulle otsa. Ja kui vaatab, siis tahab vaid raha. Seega, ära põe. Kondoom pole häbiasi!»

Paraku võib ka esineda olukordi, mil seksuaalpartner ei taha kondoomi kasutada. «Mis puutub aga partneri suhtumist kondoomi, siis see probleem tuleks omavahel ära klaarida. Seda negatiivset suhtumist püüamegi me kummutada,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles