Köögiviljade töötlemine põhjustab kokkajatele enim vigastusi

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brittide uuringu kohaselt saavad inimesed kõige sagedamini kõvakoorelisi köögivilju nagu naeris puhastades ja hakkides.
Brittide uuringu kohaselt saavad inimesed kõige sagedamini kõvakoorelisi köögivilju nagu naeris puhastades ja hakkides. Foto: Elmo Riig / Sakala

Uuringus selgus, et kahel-kolmandikul juhtudest vigastavad inimesed end köögis köögivilju, nagu naerid või kabatšokid, söögiks ette valmistades.

Ligi veerand küsitletutest ütles, et kõrvitsat on köögiviljadest kõige raske koorida ja hakkida, viiendik aga väitis, et kaalikas on kõige  ohtlikum köögivili, kirjutab The Telegraph. Viiest küsitletust kaks ütlesid, et on end vigastanud, püüdes köögivilu viilutada nagu telekokad.

«Köök on koht, kus juhtuvad kõige tõsisemad õnnetused kodus ja sisselõikamised on kõige sagedasemad vigastused. Igal aastal pöörduvad kümned tuhanded inimesed seetõttu meedikute poole,» rääkis Suurbritannia riikliku õnnetuste ennetuse ühingu esindaja Sheila Merrill.

Hea ettevalmistus on tema sõnul köögiõnnetuste, nagu näppu lõikamise, vältimisel väga oluline ning ta soovitas kontrollida, et noad oleksid teravad ja korras, kasutada võimaluse korral juurviljakoorijat ning mitte kiirustada hakkides.

«Hoidke oma noad laste käe ulatusest eemal ja kui kaasate lapsi söögitegemisse, jälgige neid kogu aeg,» sõnas Merrill.

«Meie uuring tõestab, et kodus kokkamine võib olla ohtlik mäng,» väitis uuringu tellinud rahvusvahelise kiirtoidufirma Just-Eat Briti haru turundusjuhi David Buttree.

Keerukamate köögiviljade puhastamise soovitas ta jätta asjatundjatele. «Kui valida on kartulikoorija muretsemise ja reisi vahel haigla ooteruumi, siis ma tean, kumma ma valin,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles