Tarbijakaitse leiab endiselt müügist ohtlikke tulemasinaid

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulemasinad.
Tulemasinad. Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitseamet kontrollis 2008. aastal tulemasinate müüki 253 korral, millest rikkumisi avastati 70 juhul ehk 28 protsendil kordadest, 17 juhul avastati lastelukuta tulemasinad ja 11 juhul uuenduslikke tulemasinaid.

Tarbijate turvalisuse suurendamine on suur osa järelevalveasutuste igapäevasest
tööst, mille käigus võetakse luubi alla erinevad ohtlikud või ohtlikena tunduvad
esemed, vahendas tarbijakaitseameti pressiesindaja. 

Igal aastal esineb juhtumeid, kus lapsed mängivad tulemasinatega ning põhjustavad seeläbi endale kehavigastusi või põhjustavad koguni tuleõnnetusi.

Seetõttu keelustati 2007. aasta 11. märtsil Euroopa Liidu liikmesriikides mitte-lastekindlate ning uuenduslike tulemasinate turule laskmine. Aasta hiljem – 11. märtsil 2008 keelati mitte-lastekindlate ning pilatulemasinate müük jaekaubanduses sootuks.

Teisisõnu tähendavad eespool nimetatud keelud seda, et tulemasinad peavad olema lastekindlad ning vastama ohutusnõuetele. Uuenduslike tulemasinate all mõeldakse n-ö. pilatulemasinaid, mille kuju sarnaneb multifilmitegelaste, mänguasjade, püsside, käekellade, telefonide, sõidukite, inimese keha või kehaosade, loomade, söökide või jookidega või millised mängivad muusikapalu.

Uuenduslikud tulemasinad on ka need, millel on vilkuvad tuled, liikuvad objektid või teised meelelahutuslikud omadused.

Alates määruse jõustumisest teeb tarbijakaitseamet tihedat koostööd maksu- ja
tolliametiga mittenõuetekohaste tulemasinate tõkestamisel vabasse ringlusesse.

Samuti osaleb tarbijakaitseamet ka Euroopa Komisjoni poolt finantseeritavas ning tooteohutuse koostöövõrgustiku (PROSAFE) poolt juhitavas tulemasinate projektis, mis annab võimaluse osalevate riikide kolleegidega ühiselt tegutseda, et tagada EL
turule ainult lastekindlate tulemasinate tulek.

Projektis osalevad 15 liikmesriigi turujärelevalve asutused ning selle raames peetakse ühiseid nõupidamisi ja töökodasid järelevalveametnike vahel, koondatakse tulemasinate järelevalve statistikat ning korraldatakse tulemasinate ühiseid testimisi.

Turu jälgimise aktsioonist võtab osa 13 ELi liikmesriiki ning esialgse informatsiooni
põhjal on tulemused väga head: läbi on viidud enam kui 1800 kontrollaktsiooni. See hõlmab endas enam kui 450 saadetise kontrollimist tollis ning rohkem kui tuhande jaemüüja kontrolli.

Osaliselt on kontrollitud rohkem kui 1800 erinevat välgumihkli tüüpi. Meetmete rakendamise tagajärjel on müügist eemaldatud rohkem kui 600 erinevat välgumihkli tüüpi, mis leiti olevat ohtlikud või mille turustajal puudus nõutud dokumentatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles