Spetsialistid: liigne steriilsus on viinud allergiate epideemiani

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allergia tekitab sageli löövet.
Allergia tekitab sageli löövet. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Allergiahaigustest on kujunenud arenenud maades epideemia, sest liigne steriilsus pole immuunsüsteemile sugugi kasulik, tõdesid selle ala tippspetsialistid Tallinnas.

Esmakordselt Eestis peetud Euroopa allergoloogide-immunoloogide seltsi suvekoolis vaagisid 15 riigi teadlased ning praktiseerivad arstid kolme päeva jooksul allergia võidukäigu võimalikke põhjusi ning pidasid nõu, kuidas seda peatada, vahendab ERR Uudised.

«Tõenäoliselt on üks põhjus see, et me oleme muutunud liiga puhtaks – kaasaegses ühiskonnas, kus kasutatakse puhastusvahendeid, detergente, antibiootikume, ei kohtu väikesed lapsed enam mikroobidega ja see viib muutusteni immuunsüsteemi arengus,» rääkis Euroopa allergia ja immunoloogia seltsi president, professor Adnan Custovic.

Samale seisukohale on jõutud ka Venemaal – meditsiiniteaduste kandidaat Ljudmila Lazarenko ütles, et praeguseks on jõutud arusaamisele, et mustus on kasulik, sest uuringud on näidanud, et mikroobid soodustavad vastupanu allergiale.

Eestis vaevleb allergia küüsis iga neljas-viies inimene ning astmaatikuid on iga kümnes, kuid doktor Sergejeva kinnitas, et kindlasti pole Eesti hullemas seisus kui teised Euroopa riigid ning välistatud pole ka see, et nii astma kui allergia on ülediagnoositud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles