Miks ei tohiks rinnapiimalapsele vett anda?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ämmaemand ja imetamisnõustaja Ada Vahtrik on sageli kokku puutunud iganenud arusaamaga, et rinnapiimalapsele peaks andma ka vett. Beebidele, kes veel lisatoitu ei saa, ei tohiks aga vett joogiks pakkuda.

Imetamisnõustaja sõnul on sageli suve alguses noorte emade telefonid punased, sest vanaemad helistavad ja küsivad, et kas lapsele on ikka vett antud. Noored emad, kes on küll kuulnud, et vett rinnapiimalapsele anda pole vaja, on viimaks sunnitud helistama imetamisnõustajale, et oma teadmistele kinnitust saada.

Veel 90ndate keskpaigas oli Vahtriku kinnitusel Eestis sünnitusmajasid, kus laps pidi pärast imetamist saama lisaks glükoosivett või tavalist vett. Tänapäeval seda enam ei soovitata ja rõhutatakse, et laps võiks esimesel kuuel elukuul saada vaid rinnapiima, kuid vana arusaam on sügavasti kanda kinnitanud.

«88 protsenti rinnapiimast on vedelik,» selgitas Ada Vahtrik. «Just selleks, et laps kindlasti saaks oma vedelikuvajaduse täis, peab ta saama rinnapiima. Lisavedelik on selles mõttes ohtlik, et 80 grammi ööpäevas on väikse lapse maole väga suur kogus. Magu on tal konkreetse suurusega ja kui me osa sellest täidame tühjusega ehk siis tee või veega, siis sisuliselt saavutame olukorra, et lapsel on kõht täis, aga ta ei saa kasvada.»

Imetamisnõustaja juurde on tulnud umbes kord kuus patsient, kes kurdab, et laps ei kasva, kuigi kõik on imetamisega korras. Pika vestluse käigus tuleb ikka välja, et lapsele antakse ööpäeva jooksul ligikaudu 100 milliliitrit vett. «Nii ta ei saa ju kasvada - kõht on vett täis, aga tühi,» nentis Vahtrik.

Sellepärast ei tohiks ämmaemanda selgitusel vee peale üldse mõeldagi. Ta lisas, et see kehtib kõikides klimaatilistes vööndites, sõltumata ka sellest, kui minnakse soojale maale elama.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles