Menstruatsiooniaegsed toitumisnõuanded

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuupuhastuse ajal ei ole naisel kerge. Mitmeid probleeme saab aga õige toitumise abil vähendada või vältida.

Õige toit võib pärssida lihasvalu, verekaotust ja turseid, kirjutab idiva.com.

Mida süüa?

Kaltsium – menstruatsiooni ajal söö vähemalt kord päevas midagi kaltsiumirohket, näiteks kohupiima. See teeb luud tugevaks ja annab energiat.

Liitsüsivesikud – söö täisteratooteid ja puuvilju kiudainete pärast, sest need täidavad hästi kõhtu, kuid ei ole liiga rasked. Liitsüsivesikud takistavad kehal vett kinni hoidmast.

Vesi - «päevade» ajal kaotad palju vedelikke. Vastupidiselt üldlevinud arvamusele ei lisa vee joomine vett tursetesse. Vastupidi, see on parim lahendus nende vältimiseks.

Mineraalid – kaalium aitab samuti tursete vastu. Seda sisaldavad rohkelt ananass ja laim. Sind aitab ka magneesium, mida leidub pähklites ja ubades.

B6-vitamiin – see vitamiin võitleb teatavalt halva tujuga. Alusta oma päeva kaerahelbepudru ja banaaniga.

Raud – raud on väga oluline, sest kaotad ju palju verd. Söö datleid, ube ja liha, kuid tee seda mõõdukalt.

Toidud, mida tasub vältida

Kofeiin – kohv tõstab organismis östrogeeni taset, mis süvendab premenstruaalse sündroomi sümptomeid. Kofeiini leidub peale kohvijookide ka teatud limonaadides ja šokolaadis.

Alkohol – igasugused alkohoolsed joogid süvendavad premenstruaalset depressiooni.

Suhkur – drastilised veresuhkru muutused teevad sind loiuks ja aeglaseks. Suhkur võib põhjustada ka äkilisi tujumuutusi. Väldi limonaade, saiakesi ja kooke.

Sool – sool suurendab tursete ohtu. Väldi seega kiir- ja valmistoitu, mis sisaldavad tavaliselt väga palju soola.

Menstruatsiooniaegne toitumine peaks olema kerge ja tasakaalustatud, sest raskesti seeditav toit teeb loiuks ja võib põhjustada järske tujumuutusi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles