Laste toiduallergia mõjutab vanemate töögraafikut ja puhkuseplaane

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Sorge
Kaks USAs tehtud uuringut näitavad, et laste toiduallergia mõjutab nende vanemate töögraafikut ja pere puhkuseplaane.

Arkansase meditsiiniteaduste ülikooli ja Arkansase lastehaigla uurimisinstituudi teadlased leidsid tuhandeid lapsevanemaid küsitledes, et allergiliste laste vanemad katkestasid suurema tõenäosusega tööl käimise, vähendasid töötundide arvu või tekkis neil rahalisi probleeme, vahendab Healthday.

Kõige rohkem esines selliseid probleeme siis, kui laps ei saanud õiget meditsiinilist abi, näiteks retseptiravimeid.

Teises uuringus leiti, et enamik toiduallergiaga last kasvatavaid peresid lähtub puhkuseplaanide tegemisel eelkõige järeltulija seisukorrast. Näiteks tunnistas tervelt 90 protsenti peredest et veedab lapse allergia tõttu puhkusi vaid Ameerika Ühendriikide piires.

Küsitlusele vastas üle neljasaja inimese, kelle peres leidub toiduallergiaga liikmeid ning 68 protsenti neist ütles, et on pidanud allergia tõttu perepuhkuse võimalike sihtkohtade valikut piirama. Üle kolmandiku küsitletuist ütles, et väldib perega reisides allergia tõttu teatud transpordivahenditega, näiteks lennukite ja laevadega liikumist.

Samuti selgus, et allergikute perede jaoks on puhkuse sihtkoha valikul kõige olulisemaks näitajaks arstiabi kättesaadavus. Pea kõik vastajaid ütlesid, et ei puhkaks mingil juhul keskustest kaugemal asuvates kohtades, samuti väldivad nad reisides teatud riike, näiteks Jaapanit, Indiat ja Hiinat, samuti Aafrika mandril asuvaid riike ja randade puhkekeskusi.

Reisil olles püüavad pooled allergikute pered oma toas süüa ning enamik neist pakib reisile kaasa hädajuhtudeks mõeldud ravimeid ja allergiavaba toitu. Samuti ütlesid pooled vastajad, et teevad enne reisile minekut kindlaks peatuspaigale lähima haigla asukoha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles