E-kirjadest loobumine mõjub südamele hästi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-kirjadest loobumine mõjub südamele hästi
E-kirjadest loobumine mõjub südamele hästi Foto: SCANPIX

USAs California Now ülikoolis tehtud uuring näitas, et e-kirjade pidevast lugemisest loobumine mõjub hästi südamele ning aitab stressi vähendada.

Uurijate sõnul on paljud elektronkirjadest sõltuvuses ning kontrollivad iga paari minuti järel kas on uusi kirju tulnud, edastab Daily Mail.

Teadlased uurisid e-kirju pidevalt lugevaid kontoritöötajaid ja leidsid, et  e-kirjade tõttu ollakse pingeseisundis kui elektronpostile on pidev juurdepääs.

Siis tehti vabatahtlikega katse, milles anti neile ülesandeks ignoreerida viis päeva e-kirju.

«Minu nägemuse kohaselt on inimesed e-kirjadest sõltuvuses. Otsustasin teha katse, mis juhtub kui e-kirjadele juurde ei pääse. Paljastus, et tekkisid võõrutusnähud, mida saab võrrelda alkoholi- ja narkovõõrutusel tekkivate nähtudega,» selgitas uuringu läbi viinud Gloria Mark.

Kinnitamata andmetel saadetakse iga päev umbes 200 miljardit e-kirja.

Kuigi e-kirjad võimaldavad informatsiooni kiiresti edastada, tekitavad nad samas pingeid ning mõjuvad vaimsele ja füüsilisele tervisele halvasti.

E-kirjade mõju uurimiseks otsisid teadlased 13 vabatahtlikku, kes kasutasid iga päev elektronposti. Katsealuste seas olid väga erinevate elukutsete esindajad.

Samuti pandi kirja kui sageli nad tavaliselt e-kirju said ja saatsid.

Teada on, et pidev pinges olek kasvatab organismis stressihormooni kortisooli kogust.

«Esmalt jälgisime katsealuseid nende tavalises tööolukorras ning uurisime, mis nende organismis toimub. Siis aga lõikasime nad viieks päevaks e-postist ära. Samas jätkasime organismis toimuva uurimist. Esimesel ja teisel päeval nähtavaid muutusi ei olnud, küll aga ilmnesid need viiendal päeval. Katsealused olid vähem stressis ning nende südame töö parem,» selgitas Mark.

Katsealuste sõnul tundsid nad e-kirjade mitte lugemise tõttu vabanemist ning paar päeva pärast katse lõppu ka eufooriat. Kuid üsna kiiresti mindi vanade harjumuste juurde tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles