Põiepõletik teeb elu põrguks

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Anatoomiliste iseärasuste tõttu rohkem naisi ohustav põiepõletik ehk tsüstiit tekib mikroobide sattumisel kusepõide ning põhjustab kõhuvalu ja urineerimisraskusi.


Sageli on sümptomite teke seotud seksuaalse aktiivsuse tõusuga, samuti võib põletik olla alakeha ebapiisava hügieeni tagajärjeks; haiguse ärahoidmiseks on oluline ka alakeha soojas hoidmine, kirjutab

Maaleht

.

Urineerimiskaebuste ja alakõhu valu korral tuleb kohe pöörduda perearsti poole, kes teeb uriinianalüüsi ja kahtlusel ka muud uuringud ning määrab korrektse ravi: ainult koduste meetoditega ravimine ei pruugi olla piisav ning mõnikord võivad sarnaseid sümptomeid põhjustada ka günekoloogilised põletikud, kasvajalised muutused, soolestiku probleemid.

Enamasti saab põiepõletikust õige ravimi ja koduse režiimiga mõne päevaga võitu: mingil juhul ei tohi piirata vedeliku tarbimist, sest rohkem joomine, eriti leesika- ja pohlatee (aga ka muud apteegis müügil olevad põiepõletiku ravimteed) ning jõhvikamorss mõjuvad kuseteede põletike ravis väga soodsalt.

Ravi ajal tasub loobuda alkoholist, kohvist ja vürtsistest toitudest, kasuks tuleb ka voodirežiim ning soojas toas viibimine; samuti on oluline võtta arsti määratud ravimit õiges koguses ja ettemääratud ajani - hoolimata sellest, et sümptomid võivad taanduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles