Tahvelarvuti kasutamine enne magamaminekut võib halvendada une kvaliteeti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sony tahvelarvutid on vargsi müügilt kadunud.
Sony tahvelarvutid on vargsi müügilt kadunud. Foto: SCANPIX

USA Rensselaeri Polütehnilise Instituudi hiljutine uuring näitas, et tahvelarvuti kasutamine enne magama minekut võib halvendada une kvaliteeti ning tekitada unehäireid.

Uurijate sõnul võtab ühe enam inimesi tahvelarvuti voodisse kaasa, et surfata internetis, käia Facebookis või saata e-kirju, edastab foxnews.com.

Uurijad hoiatasid, et tahvelarvuti imiteerib päevavalgust ning aju reageerib sellele, nagu oleks päev.

Tahvelarvutist tulev sinakas valgus takistab melatoniini tootmist. See aine aitab magama jääda. Valguse mõjul on aju päevasel ajal ärkvelolekus.

Uurijate sõnul ei kahanda oranžid ja punased toonid melatoniini tootmist ning aju saab aru, et kätte on jõudnud õhtu ning magamise aeg.

Neuroloogid on uurinud aastaid, kuidas enne magamaminekut arvutiga töötamine, televiisori vaatamine ja mobiiltelefoni kasutamine mõjutab une kvaliteeti. Uuringud on näidanud, et ei mõju hästi.

Kuna tahvelarvutid on üsna väikesed ja neid saab igale poole kaasa võtta, siis on paljud neist sõltuvuses.

Samuti on tahvelarvuti silmadele lähemal kui televiisori vaatamisel või arvuti taga töötamisel.

«Rohkem kui kahe tunni jooksul enne magamaminekut tahvelarvuti kasutamine kahandab melatoniini tootmist. Seda takistab seadmest tulev lühilaineline optiline radiatsioon. Lihtsalt öelduna on tegemist sinise valgusega,» selgitasid uurijad.

Teadlased tegid katse 13 katsealusega, kellel mõõdeti melatoniini taset pärast seda, kui nad olid kasutanud üle kahe tunni tahvelarvutit, hoides seda silmadest 25 sentimeetri kaugusel.

Katsealuste melatoniini tase oli keskmisest märgatavalt madalam. Kui aga katsealustele pandi ette oranžide klaasidega prillid, siis kahandas see sinise valguse mõju ning melatoniini tase oli normaalne.

Uurijate sõnul võivad magamishäired tuua kaasa mitmeid haigusi, sealhulgas kehakaalu tõusu ning sellega seotud probleemid ning isegi vähi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles