Pevkur: vanemaealised töötajad on meie võimalus

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur. Foto: Peeter Langovits

Eesti hakkab juba aru saama, et vanemaealiste töötamine ongi meie võimalus, leiab sotsiaalminister Hanno Pevkur.

«Minu hinnangul ei ole eakad tööturu mõistes kuidagi koormaks, nagu sageli väidetakse, vaid tegemist on võimalusega,» lausus sotsiaalminister konverentsil «Vanemaealisus – väljakutse inimesele ja tööturule».

Pevkur meenutas, et majanduskriisi järel sai tööturg kõvasti kannatada ja noorte hulgas oli tööpuudus ligi 40 protsenti. «Siis paratamatult küsiti, et kui meil on noored tööjõulised inimesed, miks ei ole neile töökohti ja eakad on nii pikalt tööhõives. Mina seda seisukohta ei mõista,» ütles minister ja meenutas: «Varem otsiti töökuulutustes noort, nüüd me näeme kuulutustes, et otsitakse kogemustega inimest. See on põhimõtteline arusaamise muutus, et tööturg vajab hea kvalifikatsiooniga, kogenud inimest.»

Pevkur tõi esile mitmeid detaile, miks on vanemaealiste tööhõive kasulik. Ta meenutas väikest sündivust vahepealsetel aastatel (1990-ndate keskpaigast kuni 2004. aastani), mis tekitab mõne aja pärast töökäte puudujäägi. «Kust mujalt seda auku täita?»

Samuti ei pidanud ta vähem oluliseks, et kauem töötamine ehk edasilükatud pension tähendab suuremat pensioni.

«Teistes riikides peetakse seda juba igati loomulikuks, et ühel päeval töökoormus pole enam 100, vaid 75 protsenti, hiljem veel vähem, kuni 25 protsenti, aga inimene säilitab sideme töökohaga ja saab olla kasulik.»

«Ma arvan, et pigem ongi see oluline sõnum tööandjatele – kuidas mõista, et inimesed saavad olla kasulikud ettevõttele ka siis, kui nad ei tööta 100-protsendilise koormusega. Paratamatult tervis väheneb, jääme vanemaks, meie füüsilised võimed vähenevad, aga see ei tähenda, et me ei võiks ümber profileerida,» arvas minister.

«Mulle tegelikult tundub, et me juba hakkame aru saama, et vanemaealiste töötamine ongi meie võimalus. Kui süvendame seda arusaama tööandjates, seda suurem on võimalus, et 10, 20 või 30 aasta pärast, kui mina hakkan jõudma pensioniikka, on tööturg tervikuna nii terve, et ma saan tööturgu panustada rohkem kui 0 protsenti,» arutles Pevkur.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles