Haigekassa toetab palgatõusu arstidele 3 ja õdedele 6 protsenti

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur teel haigekassa nõukogu koosolekule
Sotsiaalminister Hanno Pevkur teel haigekassa nõukogu koosolekule Foto: Peeter Langovits

Haigekassa nõukogu otsustas üksmeelselt tõsta arstide palku uuest aastast 3 protsenti ja õdede-hooldajate töötasu 6 protsenti.

Haigekassa nõukogu oli üksmeelselt päri sotsiaalministri ettepanekuga tõsta palgafondi diferentseeritult, nii et praegu kõrgema palgaga arstid saavad lisa vähem kui praegu eriti raskes seisus olnud õed ja hooldajad.

«Palgatõus tuleb õdedele-hooldajatele 6 protsenti ja arstidele 3 protsenti. Samas võttis nõukogu teadmiseks, et töötuskindlustusmakse alaneb 1,2 protsendi võrra, mis tähendab, et sisuliselt räägime arstide palkade üle 4-protsendilisest ning hooldajatel-õdedel üle 7-protsendilisest palgatõusust,» ütles haigekassa nõukogu esimees, sotsiaalminister Hanno Pevkur.

Haigekassa eelarvest tähendab selline palgatõus umbes 15 miljoni euro suurust lisaväljaminekut. «See teadmine oli haigekassa juhatusele eelarve koostamise sisendiks, eelarve esitab juhatus 19. oktoobriks,» lisas Pevkur.

«Selge arusaam oli ka see, et lisaraha tuleb suunata ka ravijärjekordade lühendamisse, perearstidele teise pereõe jaoks ning töövõimetushüvitiste kasvu jaoks,» selgitas minister.

Haigekassa hakkab koostama 2013. aasta eelarve projekti, lähtudes kogu aasta kulust 841 miljonit eurot, mis on 55 miljonit eurot suurem kui käesolevaks aastaks planeeritud kulud.

Otsuse kohaselt planeeritakse võrreldes tänavusega 3 protsenti enam raha ka üld- ja eriarstiabi ning 15 protsenti hooldusravi kättesaadavuse tagamisele.

Nõukogu koguneb 2013. aasta eelarve esimeseks lugemiseks 19. oktoobril.

Vassiljev: süsteem vajab ümberkorraldust

Haigekassa nõukogu liige doktor Viktor Vassiljev rõhutas, et vaatamata nõukogu tänasele otsusele ei ole tervishoiu rahastamine jätkusuutlik ja vajab ümberkorraldusi.

«Meil on valida kaks teed - kas vähendame teenuste kättesaadavust või laseme haigekassa veel rohkem miinusesse. Nõus ei saa olla aga kummagi variandiga, sest see oleks suur löök elanikkonnale.»

«Praegusel kujul saavad tervishoiutöötajad 5 protsenti palgatõusu, mis on solidaarne üldise avaliku sektori palgatõusuga ja peaks katma elukalliduse kasvu. See aga ei lahenda sisulisi probleeme tervishoius, sest ümber korraldamist vajab kogu süsteem,» sõnas Vassiljev.

«Me peame aru saama, et arstide streigi peamiseks põhjuseks on juhtida tähelepanu just sellele, et tänane tervishoiusüsteem on ebaefektiivne ja vajab olemuslikku muutust. Arstid tunnevad siirast muret Eesti tervishoiusüsteemi tuleviku pärast.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles