Prokurör nõudis surma põhjustanud meditsiiniõele tingimisi vangistust (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Põhja ringkonnaprokuratuur nõudis neljapäeval Harju maakohtus kogemata patsiendi surma põhjustanud meditsiiniõele tingimisi vangistust.

Prokurör leidis, et süüdistatava tegu on tõendamist leidnud ning õigesti kvalifitseeritud. Prokurör küsis karistuseks poolteise aasta pikkust tingimisi vangistust kaheaastase katseajaga. Süüdistatav on end süüdi tunnistanud ning sellele vastu ei vaielnud. Kohus kuulutab lahendi välja 7. detsembril.

Süüdistuse järgi kandis Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) põletushaigete osakonna mesitsiiniõde Nadezda tänavu 4. veebruaril patsiendile üle verd, mis ei sobinud talle. Hiljem selgus, et patsient Eha ei pidanudki ülekannet saama, veri oli mõeldud hoopis tema palatikaaslasele Antsule, kirjutas Eesti Ekspress oktoobri keskel.

Süüdistuse kohaselt katkestas Soosaar vereülekande kümne minuti pärast, kui patsient hakkas hingeldama. Eha seisund halvenes ka pärast ülekande katkestamist. Naine oli segaduses, lõpuks lausa deliiriumis, tema vererõhk tõusis väga kõrgeks, ta sai süste, teda intubeeriti. Kuid enam kui kahe tunni pikkuse pingutamise järel vajas naine siiski elustamist. Meedikutel õnnestuski naise vererõhk taastada ning südame töö jälle rütmi viia.

Siis aga alustas Nadezda uuesti vereülekannet. Vereülekande jätkumisel halvenes Eha olukord uuesti järsult. Alles siis märkas õde Nadezda, et patsient sai vale verd. «Nadežda ütles: «Oi, vale veri!», jooksis sinnapoole, kus veri tilkus, ja pani kinni,» tunnistas kolleeg hiljem kohtus.

Surmasuus Eha toimetati liftiga teisele korrusele intensiivravi osakonda, kuid seekord teda elule tagasi võita ei õnnestunud. Palju kannatanud patsient suri kolm ja pool tundi pärast vale protseduuri algust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles