Miljon haigestunut, vähemalt 500 surmajuhtumit – Soome leebeim koroonaprognoos (24)

Copy
Esmaspäeval kuulutas Soome valitsus välja erakorralised meetmed võitluses koroonaviiruse levikuga. Pildil valitsuse pressikonverentsil välisminister Pekka Haavisto, siseminister Maria Ohisalo ja peaminister Sanna Marin.
Esmaspäeval kuulutas Soome valitsus välja erakorralised meetmed võitluses koroonaviiruse levikuga. Pildil valitsuse pressikonverentsil välisminister Pekka Haavisto, siseminister Maria Ohisalo ja peaminister Sanna Marin. Foto: Mikko Stig / AP / Scanpix

Leebeima stsenaariumi kohaselt haigestub Soomes koroonaviirusesse 20 protsenti inimestest, mis tähendab 4300 – 11 000 inimese haiglasse jõudmist ning 540 – 1080 inimese surma, selgus Soome valitsuse tellitud uuringust, mille on teinud Turu ja Tampere ülikool koostöös sealse  tervise- ja heaoluametiga, vahendavad YLE ja Helsingin Sanomat.

Stsenaariumid on loodud saadaoleva info põhjal, kasutatud on nii andmeid kui ka prognoose. Kõigi variantide puhul haigestub koroonaviirusesse väga palju inimesi, kuid raskelt haigestunuid ning surmajuhtumeid on suhteliselt vähe. 

Prognoos pakub välja kolm stsenaariumi: haigestub 20 protsenti, 40 protsenti ning 60 protsenti rahvastikust. 

Rängima stsenaariumi kohaselt saab nakkuse 3,24 miljonit inimest, neist 12 960 – 32 400 jõuab haiglasse, intensiivravi vajab 3240 – 8100 inimest ning surnuid on 1620 – 3240 inimest.

Ka kergeima stsenaariumi puhul on tagajärjed rängad. Haigestub 1,08 miljonit inimest, haiglaravi vajab 4300 – 11 000 inimest ning 540 – 1080 inimest surevad.

Prognoosi kohaselt on lähinädalail Soomes haiglad koroonaviiruse tõttu inimestest täis. Enim peaks inimesi jõudma haiglasse aprilli lõpus, mil ühe nädalaga peaks haiglasse jõudma ligi 900 inimest. Soome on ligi 11 000 haiglakohta ja see tähendaks, mitteajakriitiliste plaaniliste lõikuste edasilükkamist. 

Soome valitsus kasutas prognoosi üleeile ja eile avalikustatud otsuste tegemisel. Esmaspäeval otsustas valitsus sulgeda koolid ja ülikoolid ning keelata enam kui 10 inimesega kogunemised. Vanematele kui 70-aastastele inimestel anti tungiv soovitus püsida kodus karantiinile sarnastes tingimustes. Samuti suletakse kõik raamatukogud, muuseumid ja teatrid. Reisid Soome ja Soomest välja lõpetatakse, jääb vaid kaubavedu.  Piirangute eesmärk on haigestumiste tempo vähendamine, mis aitaks vältida meditsiinisüsteemi ülekoormust. 

Soomes on praegu 317 kroonaviirusesse haigestunut.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles