Uuring: Eesti elanikud toetavad eriolukorraga seotud meetmeid (5)

Postimees
Copy
Lauluväljaku drive-in koroonaviiruse testimispunkt.
Lauluväljaku drive-in koroonaviiruse testimispunkt. Foto: Tairo Lutter

Eesti elanikud peavad koroonaviiruse põhjustatud olukorda tõsiseks, eriolukorra väljakuulutamisega seotud meetmeid asjakohaseks ning on hästi kursis, kuidas ennast viiruse eest kaitsta, selgub Turu-uuringute ASi tehtud värskest küsitlusest.

Koroonaviiruse poolt põhjustatud olukorda peab tõsiseks või väga tõsiseks 85 protsenti Eesti elanikest ning 94 protsenti on enda hinnangul hästi või pigem hästi kursis, kuidas ennast koroonaviiruse eest kaitsta.

Samuti selgub uuringust, et 89 protsenti Eesti elanikest peab eriolukorra väljakuulutamisega seotud meetmeid asjakohaseks. Turu-uuringute ASi juhatuse liikme Tõnis Stambergi sõnul näitavad tulemused, et Eesti inimesed usaldavad valitsust ja tegevusi, mida on tihedas koostöös terviseametiga kriisi olukorras rakendatud. «Oluline on see, et enamiku inimesteni on jõudnud informatsioon antud olukorras tegutsemise kohta ja nendest juhistest on ka kinni peetud.»

70 protsenti elanikest teevad koroonaviiruse leviku pidurdamiseks enda sõnul kõike, mida oskavad ja saavad, 17 protsenti saaks enda hinnangul teha rohkem. 65-aastased ja vanemad Eesti elanikud on viiruse leviku ennetusmeetmete jälgimisel uuringu järgi kõige kohusetundlikumad, samas on vaid 57 protsenti noortest vanuses 15–24 sama hoolsad.

Kujunenud olukorras ootavad Eesti inimesed riigilt kõige rohkem rahalist tuge juhuks, kui peaks kaduma pere sissetulekuallikas (41%), koroonatesti tegemise võimaluse tagamist (37%), rahalise toe tagamist ettevõttele, mis kannatab eriolukorra piirangute tõttu (27%) ning kaitsevahenditega varustamist (22%).

79 protsenti elanikest on kindlad, et riik suudab tagada toidu ja ravimite kättesaadavuse. Kõige rohkem muretsevad inimesed enda ja lähedaste tervise pärast.

Eestlaste peamised infokanalid koroonaviiruse teemal on ETV uudised ja saated (61%) ning Postimehe, Delfi jt uudisteportaalid (50%), teistest rahvustest elanike puhul on esimene infoallikas uudiste portaalid (63%) ning sotsiaalmeedia (35%), ETVd vaatab 28 protsenti.

Uuringus küsitleti telefoni ja veebi teel kokku 1257 Eesti elanikku, kes olid 15-aastased ja vanemad.

Uuringu tellis Riigikantselei.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles