Valitsus toetab erameedia paberväljaandeid 450 000 euroga (3)

Copy
Ajalehed.
Ajalehed. Foto: Laura Oks

Valitsus toetab erameedia paberväljaandeid 450 000 euroga, teatas peaminister Jüri Ratas tänasel valitsuse pressikonverentsil. 

Järgneva kolme kuu jooksul saavad erameedia paberväljaanded igas kuus kõigi peale kokku 150 000 eurot, kolme kuu peale on see kokku 450 000 eurot. Toetus puudutab erameedia paberväljaandeid, kus on ära langenud reklaamitulu läbi otseposti. 

Koroonakriisi leevendamise meetmetega on plaanis alates 1. maist langetada ajakirjanduse digiväljaannete käibemaksumäära seniselt 20 protsendilt 9 protsendile. 

Eesti Meediaettevõtete Liit (EML) on teinud ka valitsusele ettepaneku, mille järgi võiks riik korraldada lähikuudel laiaulatuslikud sotsiaalkampaaniad kõikides erameedia kanalites koguväärtusega 8 miljonit eurot.

«Sellega tagame, et vahendid jaotuks proportsionaalselt kõigi erameediakanalite vahel ning ei lisanduks komisjonitasusid vahendajatele. Meediafirmadele tähendaks see 20–30 protsenti leevendust saamata jäänud reklaamitulult,» seisab kirjas.

«Riik saab meilt enneolematu mahuga meediapinda ja -eetrit, kus oma sõnumeid edastada ja seeläbi kriisis inimesi aidata. Tulemuseks pakume suuremahulist süsteemset teavitamist,» märkis liit.

Lisaks palub EML kaaluda meediatoodete käibemaksu nullini langetamist, sest Euroopa komisjon võib lähiajal seadustada võimaluse seda teha. M«See annaks meediaettevõtetele olulise rahalise leevenduse: meie prognooside kohaselt oleks see kokku 4,6 miljonit eurot aasta jooksul,» leiab EML.

EMLi prognoosi kohaselt on meediaettevõtted kaotamas oma reklaamituludest sel aastal 30–40 miljonit eurot, mis on umbes kolmandik Eesti 100 miljoni euro suurusest reklaamiturust. «Samas tuleb ajakirjanikel oma tööd jätkata suuremas mahus kui tavaolukorras. Tulude kadumisel tuleks ajakirjanikke koondada, halvemal juhul väljaandeid sulgeda.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles