Graafikud Epideemia hari Euroopas ületatud, viirus taandub eri kiirustel

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
Rooma 4. mail, kui pärast kahekuulist väga piiratud liikumist lubati inimesi jälle välja liikuma.
Rooma 4. mail, kui pärast kahekuulist väga piiratud liikumist lubati inimesi jälle välja liikuma. Foto: Marco Iacobucci / IPA/PA Images

Juba eelmisel nädalal alanud koroonaviiruse levikut takistavate piirangute leevendamine näitab, et Euroopas SARS-CoV-2 viiruse leviku esimesele lainele suudetud piir panna. Nakatumine väheneb pea kõikjal, kuid kohati väga erinevatel kiirustel.

Surmade arvu osas on Euroopas esireas Ühendkuningriik ja Itaalia, mõlemil ligi 30 tuhat surmajuhtumit, Hispaania ja Prantsusmaa on mõlemad enam kui 25 tuhande surmajuhtumiga. Praeguseks ei ole vaid Ühendkuningriigis ja Rootsis viiruse levikule selget pidurit suudetud panna. Ühendkuningriigis on ilmselt haripunkt ületatud, kuid viirus taandub seal üsna vaevaliselt. Erand on ka Moldova, kus ei saa rääkida haripunktist, vaid pigem ühtlasest levikust.

Teistes Euroopa riikide haripunktid tulevad graafikutelt ilusti välja. Valdavalt jagunevad riigid vastavalt viiruse leviku haripunktile kolme gruppi: aprilli esimesel nädalal algas langus Hispaanias, Saksamaal, Šveitsis, Austrias, Norras ja Islandil. Teine nädal tõi pöörde Portugalis, Taanis, Tšehhis, Eestis, Soomes ja Maltal ning kolmandal nädalal hakkas viiruse levik järsult pidurduma Prantsusmaal, Belgias, Hollandis, Iirimaal ja Serbias. Euroopa esimeses suuremas koldes Itaalias toimus pööre juba märtsi viimasel nädalal.

Enamasti on viiruse leviku kiirus korrelatsioonis ametliku diagnoosi saanute üldarvuga – mida enam on nakatunuid, seda järsemalt on üles läinud ka leviku trendijoon. Vaid Island ja Iirimaa on siin erandid.

Silma hakkab ka reegel, mille kohaselt Põhjalas ning Ida-Euroopa riikides ei ole viirus väga laialdaselt ja ka mitte väga plahvatuslikult levinud. Enamasti on uute nakatumiste tempo olnud 3-5 inimest päevas 100 000 elaniku kohta. Samas näiteks Hispaanias oli see tipphetkel ligi 16 ning Suurbritannias pole alla seitsme langenudki.

Graafikul on riikidevahelise võrdluse võimaldamiseks uute päevaste diagnooside arv arvutatud 100 000 inimese kohta ning andmete ühtlustamiseks võetud kahe nädala ujuv keskmine. Analüüsi ei ole võetud riike, kus uute diagnooside arv 100 000 inimese kohta ei ületanud kaht inimest päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles