Ida-Tallinna Keskhaiglas taastati plaaniline ravi

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Koroonaviirusega nakatumise tase hakkab meenutama aprillikuist viiruselainet. 
Koroonaviirusega nakatumise tase hakkab meenutama aprillikuist viiruselainet. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Ida-Tallinna Keskhaigla, kus avastati kaks nädalat tagasi Covid-19 haiguskolle, teatas täna, et taastas plaanilise ravi täies mahus. Edasise nakatumisohu ennetamiseks hakkab haigla ravile saabuvaid patsiente testima. 

Täna alustasid plaanilist tööd südame- ja endokrinoloogiakeskus, teistes haiguspuhanguga seotud üksustes taastati plaaniline töö juba varem. «Puhangu tõttu haigestunud töötajad on testitud ja terveks tunnistatud, plaanilise ja ambulatoorse töö jätkamiseks takistusi ei ole,» ütles infektsioonikontrolliarst Aino Rõõm. 21. septembril avastati haiglas Covid-19 nakkuskolle, kus oli kokku 41 nakatunut, neist 26 haigla endal töötajad. 

Terviseamet teatas Postimehele, et haigla ja ameti koostöö on sujunud hästi ning kolle on kontrolli alla saadud. «Töötajad, kes koldega seotud, on kaks korda testitud ja naasevad isolatsiooni lõppedes järjest tööle,» märkis amet. Ühtegi positiivset patsienti haiglas sees ei ole.

«Kolde algallikas on selgitamisel,» vastas terviseamet küsimusele, kas on ka teada, kuidas jõudis koroonaviirus haiglasse. 

«Mis puudutab levikut, siis siseruumides viirus levibki kergemini,» selgitas amet, kuidas viirus levis haiglas nii kiiresti. «Tervishoiuasutused on kõrgendatud riskiastmega, seal puutub kokku palju võõraid inimesi, kes enamjaolt pöörduvad arsti poole erinevate tervisemuredega,» lisasid nad juurde. 

Et ennetada uusi haiguspuhanguid, hakatakse edaspidi kõiki haiglasse ravile saabuvaid patsiente testima. Plaanilistele päeva- ja statsionaarse ravi patsientidele tehakse Covid-19 test kuni 48 tundi enne haiglasse tulekut. Selleks võtavad ITK töötajad haiglasse saabuva patsiendiga ühendust ja broneerivad talle testi aja.

Aktsepteeritud on ka teistes asutustes tehtud testid, kui need on dokumenteeritud ja tehtud mitte varem kui 48 tundi enne planeeritavat ravile tulekut. Varasemad testivastused ei kehti.

Terviseamet paneb inimestele ka südamele, et hingamisteede nakkushaiguste sümptomitega (köha, nohu, palavik, kurgu- ja peavalu) ei tohi pöörduda EMOsse. Õige on helistada perearstile või nädalavahetusel perearsti nõuandetelefonile 1220. Juhul, kui tekivad tõsisemad haigusnähud (näiteks hingamisraskused), tuleb kutsuda kiirabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles