Härma: Soome ühiskonna koostöö on olnud erakordne

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Terviseameti ja Sotsiaalministeeriumi COVID-19 hetkeolukorra pressikonverents. Osalesid Mari-Anne Härma Terviseametist, sotsiaalminister Tanel Kiik, Triin Suvi Ravimiametist.
Terviseameti ja Sotsiaalministeeriumi COVID-19 hetkeolukorra pressikonverents. Osalesid Mari-Anne Härma Terviseametist, sotsiaalminister Tanel Kiik, Triin Suvi Ravimiametist. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Terviseameti peadirektori asetäitja tervisekaitse alal Mari-Anne Härma märkis kolmapäevasel pressikonverentsil, et koroonaviiruse tõttu haiglaravi vajavate inimeste arv on aeglaselt kasvamas.

«Haigestunute keskmine vanus on 65 aastat. Kuna haiglaravi vajavate inimeste osakaal on tõusmas, küll aeglaselt, siis terviseamet tõstis ohutaset, et haiglad saaksid voodikohti juurde luua,» nentis ta. 

Tema sõnul on nakatumispaikadeks enamasti lähikondsete ring ning peamine nakatumise paik ongi kodu ja töö.

«Teadmata nakkusjuhud on 10 protsendi juures ning üldjuhul on nakatumisahelad märgatavad. Lasteõppeasutustes on kaheksa protsenti juhtudest, mujal 19 protsenti ehk kontaktiks trenn, keelekursused, üritused,» selgitas Härma. 

Härma sõnul on kogu Euroopas on nakatumine tõusvas trendis, ka Eestis ja Soomes. «Kui me Soomet vaatame, siis seal on ühiskonna koostöö erakordne – inimesed hoiavad distantsi ning HOIA rakendust kasutatakse aktiivselt. Islandil on näiteks kõik peaaegu suletud – juuksurid, baarid jne,» tõi ta näiteid.

Härma kinnitusel on koroonaviiruse tüsistuste tõttu suremus Eestis teiste riikidega võrreldes üks madalamaid. «Meil peab olema valvsus. See ei tähenda, et noored seda haigust raskelt ei põe – kui see meist läbi läheb, siis me ju anname seda edasi. Võtame Soomest eeskuju. Laeme alla HOIA äpi, kanname maski ja kel veel maski ei ole, siis viimane aeg on see endale hankida,» ütles Härma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles