Koroonaekspert Mario Kadastik: lähipäevad saavad Eestile otsustavaks (12)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Mario Kadastik.
Mario Kadastik. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Viimastel päevadel on koroonajuhtumite arv püsinud Eestis stabiilne ning järgnevad päevad saavad otsustavaks, kas nakatumiskõver läheb järsult üles või pääseme halvimast, rääkis pandeemia mudelprognoose koostav füüsik ja teadusnõukogu liige Mario Kadastik.

Ta selgitas «Ringvaates», et nakatumiskordaja (R) on alla ühe, siis hakkab viirus taanduma. Kõige hullema stsenaariumi puhul kerkiks R 2,5-3-ni ning sellisel juhul piisaks haiglasüsteemi kriisi viimiseks paarist nädalast.

Kadastiku sõnul kõigub praegu nakatumiskordaja Eestis 1 ja 1,4 vahel ning seda taset tuleks hoida kontrolli all. «Üle 1,4 ei tahaks seda lasta, sest siis see (nakatumise) tempo läheb väga kiireks,» märkis ta.

Umbes 5. novembrist alates on koroonasse nakatumiste arv püsinud Eestis stabiilsena, püsides 120-150 juhtumi piires. Ent kas tegemist on vaikusega enne tormi? «Homme-ülehomme ütlevad need numbrid meile väga palju. Kas ta nüüd hüppab üles, kas me lähme üle 250, 300 kanti või jääb rahunema,» arvas Kadastik.

Ta rõhutas, et viiruse kontrolli alla hoidmisel on suur abi elementaarsetest asjadest. « Inimesed peaksid käsi pesema, distantsi hoidma, vajadusel maski kandma, kui nad ei suuda distantsi hoida – kõige elementaarsemad asjad,» rõhutas ekspert.

Küsimus on, mis ajahetkel elanikud maski kasutusele võtavad. Kui me seda veel täna teeme, siis peaks Eestil hästi minema. «Mida varem paneme maskid ette, mida varem käitume mõistlikult, seda suurema tõenäosusega ei pea riik mingeid erilisi piiranguid tegema.»

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles