Johnson välistas viirusemeetmete karmistamise jõuludeks

Copy
Suurbritannia peaminister Boris Johnson.
Suurbritannia peaminister Boris Johnson. Foto: Frank Augstein/PA/Scanpix

Briti peaminister Boris Johnson eiras kolmapäeval üleskutseid karmistada jõuludeks kogu riigis viirusepiiranguid, kuigi nakatumiste arv on murettekitavalt tõusnud.

Valitsus on olnud järjest kasvava surve all, et karmistada meetmeid, mis lubavad alates 23. detsembrist kohtuda kolme erineva leibkonna liikmetel, samas kui Ühenkuningriigi Euroopa naabrid loobuvad piirangute leevendamisest kasvava nakatumise taustal.

Kaks kuulsat meditsiiniajakirja, British Medical Journal (BMJ) ning Health Service Journal hoiatasid teisipäeval, et meetmete leevendamine kogu ÜK-s võib tähendada riikliku tervishoiusüsteemi (NHS) ülekoormamist.

Kuid Johnson kinnitas, et «jõulude tühistamine oleks ebainimlik», öeldes, et inimesed peaksid sügavalt oma plaane kaaluma ning olema «äärmiselt ettevaatlikud».

«Veetke toredad väiksed jõulud,» lausus Johnson pressikonverentsil. «Ja sel aastal pean tõesti silmas väikseid.»

Pärast läbirääkimisi Šotimaa, Walesi ja Põhja-Iirimaa juhtidega ütles Johnson, et reegleid peaks võtma "maksimumvõimaluse, mitte eesmärgina".

«Jätame reeglid samaks, kuid soovime anda edasi sama teate: väiksemad jõulud on ohutumad jõulud ja lühemad jõulud on ohutumad jõulud.»

Johnson ütles, et Londoni, Edinburghi, Cardiffi ja Belfasti vahel valitses «üksmeelne» seisukoht, et pärast karmi liikumispiirangute ja suhtlusvahemaa aastat reegleid karmistama ei hakata.

Kuid Walesi esimene minister Mark Drakeford teatas, et viiepäevase perioodi jooksul tohivad siseruumides kohtuda vaid kahe erineva leibkonna liikmed.

«Mida vähem inimesi meie kodudes kohtub, seda väiksem võimalus on meil viirusega nakatuda, või seda levitada,» ütles ta korralisel pressikonverentsil.

Inglismaa juhtiv meditsiinitöötaja Chris Whitty lausus, et on üleüldiselt teada, et jõulude aegsed leebemad piirangud toovad kaasa rohkem nakatunuid, haiglaravi vajavaid inimesi ja surmajuhtumeid.

Kuid ta lisas, et sellised otsused on ohtude «tasakaal». Whitty kutsus samuti üles ettevaatusele.

«Tähistage väikselt, lühidalt ja kodu lähedal ning mõelge kõige haavatavamate inimeste peale,» lausus ta, toetades Johnsoni avaldust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles