PROGNOOS ⟩ Samasuguse viiruse paljunemisteguri korral tõuseb Covid-19 patsientide hulk üle 1000 (6)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Kuressaare haigla kevadel. Covid-19 osakonna meedikud.
Kuressaare haigla kevadel. Covid-19 osakonna meedikud. Foto: Sander Ilvest

Eile tutvustas teadusnõukoda valitsusele prognoosi, mis juhtub siis, kui uusi piiranguid ei kehtestata. Murelikuks tegi kõiki Harjumaa olukord. 

Teadusnõukoja juht Irja Lutsar selgitas tänasel pressikonverentsil, et sellel nädalal jõudis Eesti olukorda, milles meditsiinisüsteem vaevaliselt hakkama saab. «Haiglates levib Covid-19 aina enam. Kui ühiskonnas on viirust palju, jõuab ta kõikide eesliini töötajateni, personalini ning siis katkeb ka plaaniline ravi,» selgitas Lutsar. Seetõttu jõuti ka otsuseni, et tuleb viiruse ringlust vähendada. «Seal pole väga palju võimalusi, see levib inimeselt inimesele ning laudade pühkimisest enam ei aita,» lisas Lutsar. 

Praegu on nakatumiskordaja R0 1,1 ja 1,2 juures. Kui olukord jätkub endistviisi, siis kasvab haiglakohtade täituvus jaanuari keskpaigaks üle tuhande. 

Matemaatik, teadusnõukoja liige Krista Fischer ütles Postimehele, et kui lisapiiranguid ei kehtestata, siis võib tulla hetk jaanuari alguses, mil terve Eesti peale võib tulla päeva jooksul üle 1000 koroonapositiivse, enamik neist Harjumaal ja Tallinnas. Fischer lisas, et kui juba praegu on Tallinna haiglates plaaniline ravi pea miinimumini viidud ning meedikud haigestuvad, siis nii suureks paisunud nakatunute hulgaga oleks Tallinna haiglate seis eriti keeruline.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles