15. jaanuarist peab Eestisse siseneja tõendama, et tal pole koroonaviirust

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu.
Välisminister Urmas Reinsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Alates 15. jaanuarist on Eestisse välisriigist sisenemiseks vajalik vähemalt 72 tundi varem antud negatiivne koroonaviiruse proov. Teine võimalus on teha koroonaviiruse test viivitamatult pärast Eestisse jõudmist, teatas välisminister Urmas Reinsalu tänasel valitsuse pressikonverentsil. 

«Seda mudelit hakkasime kasutama kiirelt pärast seda, kui Ühendkuningriigist hakkas levima viiruse uus, muteerunud tüvi. Kindlasti on see üks rahvatervise täiendav abinõu, mida me kasutame,» selgitas Reinsalu. 

Reinsalu on vestelnud sel teemal ka Läti ja Leedu välisministritega. «Kolm välisministrit leppisid kokku, et see on meie ühine pöördumine kolme riigi valitsuste poole töötada välja üldmudel selleks, et enne riiki sisenemist nõuame testi või siis Eesti puhul viivitamatult pärast riiki sisenemist,» selgitas Reinsalu. 

Välisministri sõnul ei laiene negatiivse proovitulemuse nõudmise kohustus Eestit läbivale transiidile ehk lennujaamas ühelt lennukilt teisele ümber istudes või siis ka piiriülestelt töötajatelt. «Arusaadavalt jääb kehtima ka Valga-Valka erand, et seal inimesed edasi-tagasi liiguvad,» lisas Reinsalu.

Välisminister lisas, et tegemist on põhimõttelise poliitilise otsusega. 

Välisministeeriumi meedianõunik Kristina Ots ütles ERRile, et kui Eestisse saabuda riskiriigist, siis tuleb ka negatiivse proovivastuse korral jääda kümneks päevaks eneseisolatsiooni.

Kusjuures ei ole vahet, kas proov antakse enne Eestisse saabmist või vahetult pärast seda. Lisaks on võimalik isolatsiooni seitsmendal päeval testi tehes lühendada. Otsa sõnul töötab terviseamet enne muudatuste jõustumist välja lahenduse, kuidas teisest riigist saabuva koroonatestiga isik andmebaasi satub ja seitsmendal päeval kutse testile saab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles