Ülevaade Millal hakatakse tavainimesi vaktsineerima ja kes saavad süsti esimesena?

Copy
Haigekassa esmateenuste osakonna juhataja Külli Friedemann.
Haigekassa esmateenuste osakonna juhataja Külli Friedemann. Foto: Konstantin Sednev

Haigekassa esmateenuste osakonna juhataja Külli Friedemanni sõnul on perearstid ja kiirabitöötajad praeguseks koroonaviiruse vaktsiinisüsti saanud ning haiglatöötajate vaktsineerimine jätkub.

«Hambaarste hakkame vaktsineerimisele kutsuma alates 25. jaanuarist ja teisi tervishoiuteenuse osutajad ilmselt veebruarist, see sõltub vaktsiinitarnetest,» ütles Friedemann täna terviseameti pressikonverentsil.

Kümnes hooldekodus on vaktsineerimine lõppemas ja 20 hooldekodus algab vaktsineerimine järgmisel nädalal. «Uuel nädalal lisandub veel kümneid hooldekodusid. Töötame plaaniga, et kolme nädalaga saaks hooldekodudes esimese ringi vaktsineeritud nii elanikud kui ka töötajad,» ütles Friedemann.

Perearstidele saadetud esmased nimekirjad riskirühmade kohta, et nad saaksid nendega tutvuda, vajadusel teha korrektuure ja vajadusel täiendada seda nimekirja. Kui on vaktsiini piisavalt, saab alustada ka riskirühmade vaktsineerimisega.

«Keegi ilma ei jää, kõigiga võetakse ühendust vastavalt prioriteetsuse järjekorrale. Need inimesed, kes vajavad kõige enam kaitset, kustutakse ka varem,» ütles Firedemann.

Esimesed perearsti juurde kutsutavad on üle 80-aastased. Järgmised on üle 70-aastased inimesed, kellel on kaasuvad haigused. «Pärast võtame ette kõik patsiendid sõltumata vanusest, kellel on kaasuvad haigused. Siis jõuame kogu elanikkonnani. Kõigepealt peame me ära katma need inimesed, kes on kõige enam ohustatud, ütles Friedemann.

Ta lisas, et kogu elanikkonna vaktsineerimine on kavas kõigepealt piirkondades, kus nakkuse levik on kõrgem, samuti saartel, et seal ei tekiks haiglates ülekoormust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles