Esimesed perearstikeskused kutsuvad riskirühmasid vaktsineerima (1)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Covid-19 vastu vaktsineerimine.
Covid-19 vastu vaktsineerimine. Foto: SCANPIX

Harjumaa, Ida-Virumaa ja Pärnumaa suuremad perearstikeskused hakkavad kutsuma vaktsineerima üle 80-aastaseid.

Lisaks jätkub sel nädalal hooldekoduelanike ja -töötajate, hambaraviasutuste töötajate, ambulatoorse eriarstiabi osutajate vaktsineerimine, alustatakse apteekrite vaktsineerimisega ning tagatakse teine vaktsiinidoos esimese doosiga vaktsineeritutele. Harjumaa, Ida-Virumaa ja Pärnumaa suuremad perearstikeskused hakkavad kutsuma vaktsineerima üle 80-aastaseid.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik selgitas, et praeguseks on saanud esimese vaktsiinidoosi kõik vaktsineerimist soovinud haiglavõrgu haiglate, kiirabi ja perearstikeskuste töötajad. Lisaks jätkub vaktsineerimine hooldekodudes ja erihooldekodudes ning kõigile varem esimese vaktsiinidoosi saanutele tagatakse teine doos. 

«Kõrgema nakkusriskiga maakondades – Harjumaal, Ida-Virumaal ja Pärnumaal – hakkavad suuremad perearstikeskused kutsuma kaitsesüstimisele üle 80-aastaseid, kel on kõrge ea tõttu suur risk põdeda Covid-19 haigust väga raskelt,» märkis Kiik. 

Eesti Perearstide Seltsi juhi Le Vallikivi sõnul alustavad perearstid riskirühmade vaktsineerimist ühtse plaani järgi. «Riskirühmadega võetakse perearstikeskustest ühendust, et leppida kokku aeg. Soovitame neil, kes riskirühma kuuluvad ja kutse saavad, kindlasti seda võimalust kasutada,» lausus ta. 

Katseprojektiga alustati varem

Riskirühma kuuluvate inimeste vaktsineerimise katseprojektiga alustati 20. jaanuaril Linnamõisa Perearstikeskuses, tänasest alustas katseprojekti raames vaktsineerimist Lasnamäe Medicumi perearstikeskus.

Lõppenud nädalal tehti Eestis 12 623 vaktsineerimist. Kokku on alates detsembri viimasest nädalast nüüdseks viie vaktsineerimisnädala jooksul tehtud 38 594 vaktsineerimist 28 186 inimesele, kellest mõlema doosiga on vaktsineeritud 10 408.

Eile jõudis terviseametisse 1200 doosi Moderna vaktsiini ja täna 10 530 doosi Pfizer/BioNTech vaktsiini. Perearstikeskustele eraldatakse sel nädalal riskirühmade vaktsineerimiseks 4000 vaktsiinidoosi.

Kuna Eestisse jõudvad vaktsiinikogused on esialgu piiratud, siis on koostöös riikliku immunoprofülaktika ekspertkomisjoniga määratletud riskirühmad, kellele tuleb võimaldada vaktsineerimist esmajärjekorras:

  • tervishoiuasutuste töötajad, kuna Covid-19 haigetega kokkupuute tõttu on neil suurem risk nakatuda ning vaktsineerimine aitab tagada tervishoiusüsteemi toimepidevuse;
  • hoolekandeasutuste töötajad ja elanikud;
  • 70-aastased ja vanemad inimesed ning teatud krooniliste haigustega inimesed, kelle puhul võib Covid-19 haiguse kulg olla raskem;
  • elutähtsate teenuste osutajad ja teised eesliini töötajad;
  • niipea kui Eestisse jõuab piisav kogus vaktsiini, võimaldatakse vaktsineerimist kogu Eesti elanikkonnale.

Eesti on seni ühinenud EL Covid-19 vaktsiini ühishankes viie eelostulepinguga (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV ja CureVac), millega on meile tellitud kokku 3 477 726 doosi vaktsiini. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles