Eesti eksperdid soovitavad AstraZeneca vaktsiini alla 70-aastastele

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab AstraZeneca COVID-19 vaktsiini alla 70-aastatele
Immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab AstraZeneca COVID-19 vaktsiini alla 70-aastatele Foto: FRANK AUGSTEIN/AP/Scanpix Batics

Eesti immunoprofülaktika ekspertkomisjon andis soovituse manustada AstraZeneca koroonavaktsiini alla 70-aastastele inimestele ning teha teine vaktsiinisüst 8 nädalat pärast esimest.

Kuna AstraZeneca vaktsiini efektiivsuse kohta vanemaealiste puhul andmeid veel napib ning uuringud selles sihtrühmas alles käivad, siis jättis Euroopa Ravimiamet vaktsiini kasutamise ülemise eapiiri lahtiseks ehk iga riigi enda otsustada. 

Aitab rasket põdemist ära hoida

Ekspertkomisjon selgitas, et kliinilised uuringud näitavad, et AstraZeneca vaktsiin on efektiivne raskete Covid-19 haigusjuhtude ennetamisel ning siin ei ole erinevust võrreldes teiste ELi müügiloa saanud vaktsiinidega.

«Sümptomaatiliste haigusjuhtude ennetamisel on AstraZeneca vaktsiini efektiivsus 60 protsenti, see tähendab, et vaktsineerimine hoiab ära sümptomaatilised haigusjuhud vähemalt kuuel juhul kümnest,» selgitas ekspertkomisjon. 

Nagu ka teistel koroonavaktsiinidel, pole ka AstraZeneca uuringutel piisavalt andmeid, kas see aitab ka asümptomaatilise nakkuse ära hoida. 

Vaktsineerida saab ka kodus

Komisjon soovitab AstraZeneca vaktsiiniomaduste põhjal kahe doosi manustamise vahemikuks 4–12 nädalat. Komisjoni hinnangul on kaheksa nädalat optimaalne aeg, sest võimaldab jätta ruumi manustada 2. doos enne 12. nädalat (maksimaalne aeg vaktsiiniomaduste kokkuvõtte järgi 2. doosi manustamiseks), kui 2. doosi manustamine peaks mingil põhjusel edasi lükkuma.

Inimesi, kes ei saa liikumispuude või muu terviseseisundi tõttu perearstikeskusesse vaktsineerima minna, saab vaktsineerida AstraZeneca vaktsiiniga kodus.

«Pfizer/BioNTechi ja Moderna vaktsiini koju transportimine ei ole võimalik, AstraZeneca vaktsiinil on mõnevõrra leebemad säilitustingimused ning selle vaktsiiniga oleks kodus vaktsineerimine võimalik,» selgitas komisjon. 

AstraZeneca vaktsiini esimene saadetis jõuab praeguse info kohaselt Eestisse 7. veebruaril ja selles on 7200 vaktsiinidoosi.

Covid-19 haiguse vastase vaktsineerimise juhtrühm otsustab immunoprofülaktika ekspertkomisjoni soovitustele ja Covid-19 vaktsineerimise plaanile tuginedes AstraZeneca vaktsiinide jaotuse lähipäevil.

Riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon on sotsiaalministeeriumile riikliku immuniseerimiskava ja teiste vaktsineerimistega seotud küsimustes nõu andev komisjon, kuhu kuuluvad immunoloogide, allergoloogide, infektsionistide, perearstide, lastearstide, õdede, terviseameti, ravimiameti, haigekassa ja sotsiaalministeeriumi esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles