Läti töötas välja koroonapiirangute «valgusfoori» (1)

BNS
Copy
Valgusfoor.
Valgusfoor. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Läti valitsus kiitis neljapäeval heaks valgusfoorisüsteemi, mille alusel hakatakse edaspidi koroonaviiruse vastaseid piiranguid seadma.

Uue süsteemi järgi hinnatakse COVID-19 piiranguid vastavalt haiguse leviku neljale sagedusalale.

Praegu on Läti esimeses ehk tumepunases alas, registreerides 14 päeva jooksul keskmiselt 560,4 uut koroonaviirusesse nakatumist 100 000 elaniku kohta. 

Tervishoiuministeeriumi ettepaneku järgi tuleb eriolukorda Lätis pikendada senikaua, kuni Läti on tumepunases tsoonis ja risk püsib väga kõrge. Eriolukord lõpeb ja mõnesid piiranguid leevendatakse, kui COVID-19 juhtumite arv langeb punasesse kategooriasse.

Punane ala tähendab seda, et juhtumite arv 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta jääb 100 ja 200 vahele. See tähendab ikka veel kõrget riski, kuid kaubanduse ja spordi osas saavad võimalikuks teatavad järeleandmised. 

Oranžis alas on 20 kuni 100 koroonajuhtumit 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta ja sel juhul toimub suurem piirangute eemaldamine, võimalikuks saavad rahvakogunemised, kultuuri- ja spordiüritused ja nii edasi. 

Normaalne elu minimaalsete piirangutega taastub aga siis, kui Läti jõuab veel väiksema haiguselevikuga rohelisse alasse.

Tervishoiuministeerium on välja töötanud ka tegevuskava kõige mustemaks juhuks, kui nakatumisnäitaja kerkib üle 700. Sel juhul võidakse sulgeda lasteaiad ning inimeste liikumist piiratakse veelgi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles