Proviisorid on valmis 50 apteegis Covid-19 vastu vaktsineerima (3)

BNS
Copy
Vaktsineerimine koroonaviiruse vastu.
Vaktsineerimine koroonaviiruse vastu. Foto: Tiit Loim

Proviisorapteegid on valmis üheksa linna 50 apteegis kohe alustama Covid-19 viiruse vastu vaktsineerimisega, kui riik lülitab ka apteegid vaktsineerimiskavasse.

Kui vaktsiini hakkab saabuma piisavas koguses, muutub massvaktsineerimise juures kriitiliseks selle aeglus, sest vaktsineerimiskohti on vähe ja lahtiolekuaeg on ebapiisav ning puudub veebipõhine paindlik registreerimissüsteem, leiab Eesti Proviisorapteekide Liit (EPAL).

Kehtiva seadusandluse kohaselt tohivad vaktsineerida vaid teatud tervishoiutöötajad. EPAL on seisukohal, et tulevikus võiksid seda teha ka vastava  väljaõppe saanud apteekrid nii nagu paljudes Euroopa riikides.

Apteekide ja apteekrite kaasamine Covid-19 vastases võitluses toetaks hästi ülekoormatud perearstikeskusi ja aitaks riigil tulla vastu elanike õigustatud ootusele kiiresti võimalikult paljusid vaktsineerida.

Viimase kolme aasta jooksul on apteekides vaktsineeritud koostöös tervishoiuteenuse osutajatega  nii gripi kui ka puukentsefaliidi vastu, mis on märkimisväärselt tõstnud elanikkonna vaktsineerituse taset.

EPAL peab vajalikuks töötada viivitamatult välja apteekrite koolitusprogramm, et nad omandaks vajalikud oskused ja saaks alustada vaktsineerimisega, mille kaudu Eesti oleks juba sügiseks oluliselt paremini valmis ka  võimalikeks epideemiateks tulevikus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles