Sule: väljakutse pole haiglapinna tekitamine, vaid töötajate leidmine

Copy
Otse Postimehest: Urmas Sule
Otse Postimehest: Urmas Sule Foto: Mihkel Maripuu

Terviseameti hädaolukorra meditsiinijuht Urmas Sule nentis ERRi hommikuses saates «Terevisioon», et tänase seisuga saab täiendavaid voodikoht luua vähemalt 750. Haiglapinna tekitamisest suurem murekoht on aga töötajate leidmine. 

Kui haigeid on vähe, on voodikohtade ümbermängimine meditsiinijuhi sõnul lihtne. «Kui haigeid on palju, siis lisaks sellele, et haigetel peab olema voodikoht, peab olema tagatud ka turvalisus haigetele ja töötajatele,» selgitas ta. Samuti meenutas Sule, et ka koroonapandeemia ajal ei ravita vaid ühte haigust ja abi on vaja osutada kõigile teistele.

Koroonanakatunuid suunatakse vajadusel ka teistesse haiglatesse, eriti Harjumaalt, kus nakatunute arv mõjutab Eesti haiglasüsteemi enim, selgitas Sule. «Põlvasse on Tallinnast logistiliselt väga keeruline saata,» rääkis ta, miks kaugemate piirkondade, nagu näiteks ka Hiiumaa või Saaremaa, haiglavoodeid kasutada ei saa. 

Kui varem on välihaigla püsti pandud Kuressaares ja Narvas, siis selle mõte seisneb Sule sõnul peamiselt selles, et tekitada kaugemas piirkonnas uus haigla. «Aga see voodikohtade efekt on 40 uut kohta,» selgitas ta. «Haiglas pinna tekitamine ei ole väljakutse, sellega me saame hakkama ka siin Tallinnas. Kõige suurem väljakutse on töötajad,» nentis ta. 

Sule sõnul ei tasu haiglavõimekuse probleemi praegusel ajal üle rõhutada. Tervishoiutöötajaid leiaks vajadusel vaid süsteemist seest ja see eeldaks ka ümberkoolitust. «See ei mõjuta mitte ainult plaanilist abi, vaid ka erakorralist abi, kui me tänasest mahust hakkame kõrgemale minema,» ütles ta. 

Sule sõnul ei välistaks ta täiendavaid piiranguid, võrreldes inimeste suhtumist piirangutesse mullu kevadperioodiga. «Selles olukorras peaks inimestele tõesti andma jõulisemaid signaale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles