Teadlase sõnul kaitseb Eestis loodud ninasprei ka uute koroonaviiruse tüvede eest (10)

PM Tervis
Copy
Antikehad koroonaviirust ründamas. Foto on illustratiivne.
Antikehad koroonaviirust ründamas. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Icosageni teadlane Mario Plaas teavitas sotsiaalmeedia vahendusel, et nad on valmis saanud Covid-19 eest kaitset pakkuva ninasprei. «Katsete tulemusena saab väita, et preparaadis sisalduvad neutraliseerivad antikehad võtavad maha nii SARS-CoV-2 Wuhani-, Briti-, LAVi ja Brasiilia viiruse variandi,» teatas Plaas.

Toote arendamises osalesid Icosagen, Tartu ülikool (tehnoloogiainstituut, farmaatsiainstituut, siirdemeditsiiniinstituut), Chemi-Pharm, Eesti maaülikool, OÜ Eerika farm ja OÜ Teadus ja tegu.

«Loodame, et saame kliinilised uuringud ka tehtud ja siis antikehad ninna viirust neutraliseerima,» kirjutas Plaas.

Eelmise aasta lõpus kirjutas Postimehe erileht «Tartu ja Tartumaa aasta ettevõtlus 2020», et koroonaviiruse vastu võitlemiseks kasutavad Icosageni teadlased tänavu kevadel Eestis esimese haiguspuhangu ajal haigestunud ja paranenud inimeste verd. Sealt on eraldatud antikehad, mis tunnevad ära ogavalgu, selgitas mullu ettevõtte teadusdirektor Mart Ustav.

Kui eelmisele USA presidendile Donald Trumpile manustati eelmisel aastal antikeharavi vereringesse, siis Icosageni versiooni saaks ninaspreina sisse hingata.

Icosagen pole kõnealuse ninasprei viirusevastast toimet veel ametlikult kinnitanud. 

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles