ELi volinik: Pfizer suudab katta AstraZeneca vaktsiinitarnest tingitud puudujäägi (3)

PM Tervis
Copy
Pfizeri vaktsiini süstimine Austrias.
Pfizeri vaktsiini süstimine Austrias. Foto: Eibner-Pressefoto/EXPA/Groder /Eibner Europa/Scanpix

Vaatamata AstraZeneca tarneviivitustele suudab Euroopa Liit selles kvartalis vaktsineerimiseesmärkidest kinni pidada, kuna Pfizer toodab plaanitust kiiremini, ütles laupäeval ELi tööstusvolinik Thierry Breton.

AstraZeneca teatas reedel, et püüab märtsi lõpuks ELi toimetada 30 miljonit doosi, võrreldes 90 miljoni suuruse lepingulise kohustusega ja eelmisel kuul antud lubadusega anda 40 miljonit annust, vahendab Reuters.

Breton ütles raadiojaamale France 1 Europe 1, et viivitamine on vastuvõetamatu, kuid praegu pole kavas ettevõtet kohtusse kaevata.

«Hea uudis on see, et kuigi AstraZenecaga on viivitusi, ei jää me vaktsineerimisprogrammiga esimeses kvartalis hiljaks,» ütles Breton.

«Pfizer toodab rohkem, palju rohkem kui plaanitud, ja kavatseb meile rohkem pakkuda,» lisas ta.

EL-i juhid on saanud kriitikat vaktsineerimiste aeglasema kulgemisega võrreldes teiste riikidega, näiteks Suurbritannia või Ameerika Ühendriikidega, pikema heakskiitmis- ja ostuprotsessi ning korduvate tarneviivituste tõttu.

AstraZeneca uus madalama pakkumisega tarne sõltub bloki ravimiregulaatorist, kelle heaks kiita on Hollandi tehase tarnete kasutamine, näitas sisedokument, teatas Reuters laupäeval.

Breton ütles, et AstraZenecal on probleeme testimisega, mis on märk logistikaprobleemidest, ja kutsus juhatust üles tegutsema.

Samuti kritiseeris ta Prantsusmaal sündinud peadirektorit Pascal Soriot, kes jäi probleemidest hoolimata Austraaliasse, mis tähendas tema sõnul võimalust külastada ettevõtete tehaseid, mida Soriot teha ei saanud.

«Ma ei ütle, et tean nende tehaseid neist paremini, kuid olen kohapeal,» ütles Breton.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles