Uuringus ilmnes, millist kaitset pakuvad Covid-19 vaktsiinid asümptomaatilise nakkuse eest

PM Tervis
Copy
Õpetajate vaktsineerimine Mustamäe tervisekeskuses.
Õpetajate vaktsineerimine Mustamäe tervisekeskuses. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Uus uuring viitab sellele, et inimestel, kes on saanud kaks mRNA vaktsiini annust, tekib 80 protsenti väiksema tõenäosusega asümptomaatiline Covid-19 kui vaktsineerimata inimestel, kirjutab Medical News Today.

Heaks kiidetud Covid-19 vaktsiinide, sealhulgas mRNA vaktsiinide kliinilised uuringud viitavad sellele, et need hoiavad ära 70–95 protsenti sümptomaatilistest juhtumitest.

Siiski on olnud endiselt teatav ebakindlus selles osas, kas vaktsiinid kaitsevad inimesi asümptomaatilise ehk sümptomiteta Covid-19 eest.

See on oluline küsimus, sest teadlaste hinnangul pärinevad enam kui pooled SARS-CoV-2 ülekandejuhtumitest inimestelt, kellel pole sümptomeid.

Mayo kliiniku teadlaste uus uuring näitas, et Pfizer-BioNTech ja Moderna mRNA vaktsiinid pakuvad suurt kaitset asümptomaatilise nakkuse eest.

Nende analüüs viitab, et sellise nakkuse oht on 79 protsenti madalam nende seas, kes said vaktsiini esimese annuse vähemalt 10 päeva eelnevalt, võrreldes vaktsineerimata inimestega.

Teadlaste hinnangul on kaitse asümptomaatilise nakkuse eest veidi parem pärast kummagi vaktsiini teist annust (80 protsenti) võrreldes vaktsineerimata inimestega.

Ajavahemikul 17. detsembrist 2020 kuni 8. veebruarini 2021 tehti 39 156 inimesele, kellel sümptomid puudusid, 48 333 Covid-19 testi.

Covid-19 vastu vaktsineeritud inimestele tehtud 3006 testist olid 42 (1,4%) positiivsed. Seevastu olid vaktsineerimata inimestelt võetud 45 327 proovidest positiivsed 1436 (3,2%).

Teadlased võtsid analüüsis arvesse veel muid tegureid nagu vanus, sugu ja rass/rahvus, mis mõjutavad Covid-19 riski.

Uuring ilmus ajakirjas Clinical Infectious Diseases.

Autorid märgivad, et enamik osalejaid olid alla 65-aastased ja seega ei pruugi tulemused olla esinduslikud vanema vanuserühma puhul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles